23948sdkhjf

Dæk af mælkebøtter får forskningspris

Continental, der har investeret et trecifret millionbeløb i et mælkebøtte-forskningsanlæg, får miljøpris.

NATURGUMMI Dæk udviklet af mælkebøtter. Det lyder næsten for godt, til at være sandt. Men ikke desto mindre er det lige præcis det, dæk- og teknologigiganten Continental i samarbejde med blandt andet University of Münster er i færd med at udvikle i et stort forskningsprojekt.

Projektet, der går under navnet Taraxagum – der er en videreudvikling af mælkebøttens latinske betegnelse Taraxacum – blev startet for godt fem år siden og handler grundlæggende om at bruge mælkebøtterødder til at fremstille naturgummi.

Taraxagum har produceret flere testpartier af dæk til blandt andet personbiler og transportsektoren, og Continental regner med, at den første serie af mælkebøttedæk kommer på markedet om fem år.

Om Taraxagum

Taraxagum-forskningsprojektet stiler mod at udvinde gummi af den russiske mælkebøtte. Rødderne hos denne særligt robuste mælkebøtte har et højt indhold af latexsaft med gode egenskaber til produktion af naturgummi til produktion af eksempelvis bildæk. Forsøg har allerede vist, at mælkebøttegummiet har mindst lige så god ydelse som konventionelt udvundet naturgummi.

Taraxagum-projektet har med god grund fået stor international opmærksomhed og høstet flere forskningspriser og -anerkendelser. Og nu har University of Münster tildelt projektet en såkaldt transfer-pris.

Russisk mælkebøtte fremavlet

Baggrunden for prisen er, at projektet formår at overføre bioteknologi-forskning til kommerciel brug. De 10.000 euro, prisen udløser, er blevet doneret til University of Münsters botaniske have, hvor de første mælkebøtter til projektet blev avlet.

- Der er blevet fremavlet og forædlet en helt særlig russisk mælkebøtte, hvis rødder har nogle helt unikke egenskaber, vi kan bruge til at udvikle naturgummi. Målet er på sigt at matche udbyttet fra det konventionelle gummitræ, der vokser i troperne. Mælkebøtten kan dyrkes flere steder i verden – også Nordeuropa – og vi kan derfor minimere de lange transporter fra troperne, hvilket vil reducere Co2-udslippet betydeligt, fortæller Georg Nielsen, der er administrerende direktør hos Continental Dæk Danmark.

Første serie på markedet om fem år

Continental har for nyligt præsenteret planerne for et forskningsanlæg i Meckelburg-Vorpommern, hvor der skal forskes videre i fremstillingen af gummi fra den russiske mælkebøtteplante. Et anlæg, Continental forventer at investere 35 millioner euro i, hvilket svarer til 261 millioner kr.

- De store investeringer afspejler, at Continental prioriterer udviklingen af fremtidens miljøvenlige og intelligente dæk højt, og at vores ingeniører og teknikere sammen med vores samarbejdspartnere arbejder på højtryk på at gøre gummiproduktionen mere bæredygtig, lyder det fra Georg Nielsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109