23948sdkhjf

Dyrt at glemme indberetninger

| Af Advokat Johanne Berner Hansen | Tip redaktionen om en historie

Hvis virksomheden ikke rettidigt indberetter lønsummen, koster det en bod.

JURA I disse dage modtager mange virksomheder breve fra arbejdsgiverforeninger m.v. med anmodning om indberetning af lønsummer til beregning af kontingent og fondsbidrag. Men hvad sker der egentlig, hvis man som medlem af en arbejdsgiverforening undlader at foretage indberetning eller indberetter forkert; det være sig bevidst eller ubevidst?

Den danske model er i vidt omfang baseret på frivillighed og det er i kraft heraf også frivilligt, om man ønsker at melde sig ind i en arbejdsgiverforening. Men vælger man det, så vælger man også at medvirke loyalt til, at der kan blive betalt et korrekt kontingent, og når betalingerne baseres på den enkelte virksomheds lønsummer og antal medarbejdere, ja; så skal virksomheden oplyse sine lønsummer.Hvis virksomheden ikke rettidigt indberetter lønsummen, så har de fleste arbejdsgiverforeninger ret til at lade kontingentet fastsætte på baggrund af seneste års indberetning med et tillæg på 25 procent Historisk set vil manglende indberetning dog ofte også resultere i manglende betaling af den estimerede lønsum, og så er vi lige vidt.

Derfor indeholder den danske model også et bodssystem, som har til formål at virke motiverende for virksomheder, der ikke rettidigt foretager indberetningen.

Fagforeninger rejser krav
Som udgangspunkt vil virksomheden ikke ifalde bod, hvis de - trods den manglende indberetning - betaler det kunstigt fastsatte kontingent, men derudover skal der rigtig meget til, førend en virksomhed kan undlade at betale bod.

Det vil altid være fagforeningerne, der rejser krav om bod, og det sker i det såkaldte fagretlige system, som er et tvistløsningssystem med speciale i arbejdsret og overenskomster.

Læs også: Svindel med prøveskilte

Boden størrelse kan ligge mellem ganske få tusinde kroner til mange hundrede tusinde kroner afhængig af de helt konkrete omstændigheder i sagen. En typisk bodsstørrelse for manglende indberetning kan nemt løbe op omkring 30.000 kr.

Særlige omstændigheder, der kan trække boden ned, kan være forglemmelser, efterfølgende korrektioner eller lignende.

En nyere sag fra Arbejdsretten tog stilling til, om en virksomhed, der i første omgang havde indberettet en lønsum på 0 kr. for derefter - efter en stikprøvekontrol - havde indberettet over 12 millioner kroner, skulle pålægges en bod.

Beløbet skulle benyttes til at beregne et fondsbidrag. Til sagen hører oplysningen om, at virksomheden umiddelbart efter den reelle indberetning straks betalte den opkrævning de modtog uden yderligere indsigelser.

Læs også: Når bilen lyder forkert

Den HR-medarbejder, der havde haft ansvaret for at foretage indberetningerne, forklarede under sagen, at det var en fejl, at hun ikke havde fået indberettet det korrekte tal, og at den fejl blandt andet skyldtes, at der havde været flere koder til indberetning af de pågældende medarbejdere. Dette havde hun forsøgt at få afklaret ved en telefonisk henvendelse til Industriens Pension, og baseret på den samtale, havde hun tastet 0 uden at tænke videre over det. Året forinden havde virksomheden indberettet lønsummen til 11,7 mio. kr. for en medarbejderstab i samme størrelse.

Krævede skærpet bod
Fagforbundet CO-Industri, der var klager i sagen, krævede en skærpet bod ud fra præventive hensyn. De argumenterede for, at der ikke var tale om en simpel fejl, når 12 millioner kroner var blevet til 0. Dette burde have været opdaget ved en intern kontrol hos virksomheden, således at fejlen ikke først var opdaget, da virksomheden - tilfældigvis - blev udtaget til stikprøvekontrol.

Det lå uden tvivl mellem linjerne, at CO-Industri mente, at der var tale om et forsøg på omgåelse som alene var blevet forpurret på grund af stikprøvekontrollen.

Virksomheden og dennes arbejdsgiverforening mente deroverfor, at der klart var tale om en helt undskyldelig fejl, som blev understøttet af, at virksomheden straks havde rettet ind og betalt den efterfølgende opkrævning. Virksomheden havde således ikke savnet vilje til at efterleve overenskomsten, ligesom ingen havde lidt tab ved det skete.

Læs også: Manglende ladestik blev dyrt for forhandler

Arbejdsretten kom frem til, at vel havde virksomheden begået overenskomstbrud, men CO-Industri havde ikke bevist, at bruddet var sket bevidst. Baseret på forklaringen fra den HR-ansvarlige vurderede Arbejdsretten, at der var tale om undskyldelige omstændigheder, hvorfor boden blev fastsat til 5000 kroner.

Brud straffes
Afgørelsen viser, at indberetning af lønsummer og opkrævninger fra arbejdsgiverforeninger skal tages alvorligt, og at der skal forholdsvis meget til, førend bod kan undgås, hvis fagforeningen rejser krav om bodsbetaling.

Et brud straffes - uanset om det er et brud, der sker overfor en medarbejder direkte, eksempelvis manglende betaling af pension eller lignende, eller om det er et brud overfor den overenskomstbærende organisation. I grelle tilfælde - hvis arbejdsgiverforeningen har medvirket til at virksomheden begår bruddet - så kan arbejdsgiverforeningen også selv ifalde bod; men det er en helt anden snak.

Er du i tvivl om en indberetning, så husk, at du altid kan kontakte din arbejdsgiverforening og få råd og vejledning til indberetningen.

Mere om: juraklumme
Hold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Værkstedsfejl giver politiets biler bremseproblemer

Forkert servicering har skabt problemer med bremserne i politiets biler i Nordsjælland og på Vestegnen. En politikreds har opsagt kontrakt med værkstedskæde.

Plus

Kalendere i en #metoo-tid

Flere firmaer er hoppet med på bølgen med tækkelige kalendere - bl.a. danske Bell Add, der har lavet en værkstedskalender under temaet “Pas på din bil mens du kan" og “Pas på dine kunder mens du kan".

Plus

Tiden løber fra de mobile rudeskift

Ajour med den danske autobranche

Plus

Specialister danner ny forening

Koed og Gørløse Autoimport, specialister i BMW og Mercedes, har stiftet Car Parts Specialists Union. Dermed genopstår det gamle DATI næsten.

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Ford kalder næsten halvanden million pickuptrucks tilbage

Glasvæg har øget kundeindsigten

Plus

Stenhøj DK gearer op på totalindretning

Efter kraftig vækst, med danske og internationale virksomhedsopkøb, er nye kræfter sat ind hos Stenhøj DK for i højere grad at blive totalleverandør og partner med de danske autohuse.

Plus

Brintrens af motorer skal udbredes på værkstederne

Hydrive tilbyder nu sine brint-rensemaskiner i et leasingkoncept til autobranchen med en ny Force Technology-rapport om virkningsgrad i hånden.

Plus

AutoBranchen Danmark ind til city

Plus

Værksted er begejstret

Det glæder BMW-specialisten Koed at have adgang til dele, det ellers kan være svært at få fat i.

Plus

Q&A Børge Madsen

Den netop forhøjede skrotpræmie er naturligvis godt for autoophuggerne, men den stigende brug af leasing- og delebiler trækker i den anden retning. DAG’s direktør Børge Madsen svarer på fem skarpe spørgsmål.

Her er de første uddannede taksatorer

Første hold af certificerede værkstedstaksatorer er klar fra Forsikringsakademiet.

Plus

Dieselbilen er langtfra død

Med de rigtige partikelsystemer vil dieselbiler også køre i fremtiden, når hysteriet har lagt sig, mener konsulent og systemekspert Dieter Schäbethal.

260.000 biler kører på sommerdæk i vintervejret

Rådet for Større Dæksikkerhed har offentliggjort tallene fra uge 4's dokumentation af danskernes valg af dæk til vinterkørsel. 10 procent af bilerne var udstyret med sommerdæk.

Plus 2

BMW vil sælge brugte dele

BMW-værksteder vil med salg af brugte reservedele forsøge af fastholde kunder hos deres mærkeværksteder.

Plus

Olieskift kan koste værkstedet dyrt

Plus

Glas-kobraen bliver sort

Wibotec lancerer en ny serie værktøj under navnet Black Cobra.

Mini-kran til autoruden med blot én mand

Plus

DEBAT: Ærlighed har svære kår

Skatteministeren er ekstrem fodslæbende, når det handler om at lukke skatte huller i bilbeskatningen, skriver Dansk Bilbrancheråd som svar på sidste uges debatindlæg.

Berigtigelse om svenske rudeskift

Plus 1

Glarmestre: Mobile rudeskift et sikkerhedsproblem

Forsikringsbranchen sætter ukritisk deres lid til mobile rudeselskabers dokumentation af kvaliteten i udendørs kalibrering og limning, mener Dansk Autoglas.

Plus

Svindel med prøveskilte

Træd varsomt, når det gælder brug af prøveskilte. En dom fra Østre Landsret viser, at der slås hårdt ned på omgåelser.

Plus

Dansk lakgrossist vil erobre Sverige

Lakgruppen vil være på forkant med sine brancheløsninger ved at udvide i en tid med stigende kædedannelse internationalt.

Danskerne ønsker bedre beskyttelse af data i biler

Ajour med den danske autobranche

Fuld fart på ny lak-serie

Spray til kosmetiske skader på især plastdele

Nyt superstål efter oldgammel opskrift

Nobelpris-vindende mirakelstof under kølerhjelmen

Karrosseritekniker godkender ny svejsemaskine til autoreparation

Ny lagerhal til Triscan bliver også den sidste

Ajour med den danske autobranche

Plus

Strammere regler for nybilsforhandlere

Plus

Positiv stemning i autobranchen

Plus 1

Konkurser i december

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Løwener søger motiveret elev

Tre gange så stor risiko - varebilschauffører glemmer den ekstra bremselængde

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af lodderøg hos Nordic Power Converters

Verdens første LED lamper med udskiftelige batterier

Flere hundrede liters Adblue tanke

Mercedes mindste er stor klasse – Biltorvet kører A180d

Dansk Procesventilation har færdiggjort central rengøringsløsning/støvsuger til EX-område

Borbet fælgnyhed fra Rally Centeret

Er din virksomhed forberedt på en hård Brexit?

Centralstøvsuger til Skjern Papirfabriks nye flisfyrede dampkedel-anlæg

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning/filtrering af svejserøg fra robotcelle.

Resurs Bank klar i AutoDesktop

Kold tekniker med bløde værdier - Audi A6

Nyheder i AutoDesktop

Biltorvet jagter LeMans-vinder i vild Porsche

GEOVENT vil fokusere på kerneforretning

Sådan monteres bananformede spiralfjedre korrekt

Biltorvet søger studentermedhjælper

Autec fælgnyhed fra Rally Centeret

Få hjælp til din bogføring med Billy Bogføringshjælp

Produktnyhed fra DENIOS

SSI SCHÄFER udstiller på LogiMAT 2019

Originale Mercedes reservedele. Ingen fordyrende mellemled.

TECTYL får ny kædechef

Lige over grænsen – Ford Mustang Bullitt

Send til en kollega

0.198