23948sdkhjf

Michelin: Kør til dækkene er slidt ned

Sikkerheden afhænger ikke at hvor meget mønster, der er tilbage - men om dækkenes kvalitet. Længere på dæk er også godt for kloden, påpeger dækfabrikanten.

DÆK-DOKTRIN Hvor sikre dæk er, afhænger ikke af mønsterdybden, men af dækkenes kvalitet. Så derfor: Kør bare dækkene ned til lovgivningens minimum-grænse 1,6 mm og glem de 3,0 mm, som ellers har været den anbefalede mindste mønsterdybe i årevis; ja, nærmest altid.

Dét er Michelins opsigtsvækkende udmelding - noget af et budskab fra et selskab, der jo lever af at sælge dæk. De kan da umuligt gøre sig til talsmænd for at køre længere på dækkene og dermed alt andet lige mindske salget af dæk?

Men ikke desto mindre. Glem 3,0. Kør til 1,6 mm, siger franskmændene nu.

Godt for miljøet

Michelin argumenterer med, at der er en række store klima-perspektiver ved at bilister kører deres dæk ned til 1,6 mm i stedet for nu 3 mm - alle til fordel for Moder Jord. At køre dækkene ned til 1,6 mm resulterer i mindre forbrug af råstoffer til fremstilling af dæk, i mindre ressourceforbrug til fremstilling af dæk og til mindre energiforbrug til transport af nye dæk.

Dernæst mindsker skift ved 1,6 i stedet for ved 3,0 i lavere udgifter for den enkelte bilist til køb af nye dæk og til lavere brændstofomkostninger, idet slidte dæk har mindre rullemodstand end nye.

Overraskende test

Krumtappen om Michelins argument for at dæks sikkerhed ikke er afhængig af mønsterdybden, men af dækkets kvalitet, er en sammenligning af i alt 24 forskellige dæk af varierende kvalitet. Testen er en sammenligning af nye og brugte dæks bremseevne på våd asfalt. Selve testen er maksimal opbremsning fra 80 til 20 km/t.

Testens resultat er overraskende på mange måder. Især er er det overraskende, at de bedste dæk som nye ikke nødvendigvis er de bedste som brugte. For nogle dæk snarere tværtimod.

Således er dækket, der bremser kortest som nyt, kun på en delt fjerdeplads som slidt. Og yderligere: Dækket, der er nummer 15 som nyt, er næstbedst som slidt. Og nummer 18 med fuldt mønster er nummer tre med 1,6 mm mønster.

Vil ændre lovgivning

Franskmændene fremlagde deres nye grundlov for dæks sikkerhed afhængig af slid - eller "sandheden om dækslid," som de selv højtideligt siger, over to dages seminar sidste uge, torsdag for bil- og dækjournalister inklusive os fra Motor-magasinet fra Europa og dagen efter for franske journalister. Se i boksen, hvordan vi testede.

Michelins konklusion er altså, at dæks greb og dermed sikkerhed ikke hænger samen med mønsterdybden, men med dækkets kvalitet i øvrigt. For at øge trafiksikkerheden foreslår franskmændene, at der indføres en måling, der viser, hvor effektivt dæk bremser, når de er slidt. Målingen bør ifølge Michelin følges op af en lovgivning, der forbyder de dårligste - her refereres til, at 18 af de i alt 24 testede dæk bremsede 80 -20 km/t på våd asfalt under 45 meter, mens de resterende seks er over 47 meter, et enkelt endda over 60 meter. 

Test og resultater – sådan gjorde vi

 

Til at understrege dækfabrikantens udmelding kørte vi journalister en række øvelser med sammenligning af nye, halvslidte og slidte dæk – og her er slidte altså dæk med 1,6 mm mønsterdybde.

En øvelse var måling af greb i sving på våd asfalt. Samt på en cirkelbane med decideret vandfilm – altså simulering af tendens til aquaplaning og test af dækkets vandledende egenskaber. Her kunne jeg konstatere, at et helt slidt kvalitetsdæk har lige så effektivt greb som et kun halvt slidt billigdæk. Væsentligste forskel var, at det slidte dæk faktisk var lettere at styre på skridgrænsen.

Jeg havde også mulighed for at sammenligne et billigdæk med 1,6 mm og et kvalitetsdæk med 1,6 mm. Det slidte kvalitetsdæk havde kortest bremselængde. Videre viste en tredje øvelse, at halvslidt dæk bremser kortere på våd asfalt end dæk slidt ned til 1,6 mm. Det gælder både for billigdæk og for kvalitetsdæk.

En fjerde øvelse viste, at i nogle tilfælde har slidte dæk større greb end samme dæk med mere mønster – for eksempel bremsning på tør asfalt.

Ydermere oplyser Michelin, at et slidt dæk har lavere rullemodstand end et nyt.

Fem overraskende resultater

Efter sammenligning af 24 forskellige dæk kan vi her på Motor-magasinet, sammen med Michelin, konstatere:

  1. Dækket med korteste bremselængde på tør asfalt er kun på delt fjerdeplads på våd asfalt
  2. Dårligste dæk på våd asfalt bruger over ti meter længere bremseafstand end næstdårligste
  3. Bedste dæk på våd asfalt bremser på under 40 meter – dårligste over 60 meter!
  4. Tredjebedste dæk på tør asfalt er kun nummer 18 på våd asfalt
  5. Dæk nummer 15 på tør asfalt er næstbedste dæk på våd asfalt

Sammenligning i bremsning 80 til 20 km/t på tør og våd asfalt. Testopsætning udført af Michelin.

 

Her er dæk med mønster bedst

  • Opbremsning på våd asfalt
  • Greb på våd asfalt

 

Her er slidte dæk bedst!

  • Bremsning på tør asfalt
  • Rullemodstand
  • Greb på tør asfalt

Læs mere om: dæk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14