23948sdkhjf

Asiatere udfordret af ny UV-disciplin ved Skills

Flere danske lak-værksteder burde bruge UV-tørring, mener Teknisk Skole Silkeborg.
TEKNIK Store Toyota bruger normalt ikke UV-tørring af lak, som er den nye disciplin ved WordSkills i år, ifølge Skills-koordinator og faglærer ved TSS, Jens Søndergaard Hansen. Derfor var de tre japanske og kinesiske deltagere i under træningssessionen i Silkeborg, der alle arbejder for Toyota, ekstra udfordret. Efter 18 timer i fly via Nagoya, Tokyo og Frankfurt var 20-årige Fukami Yoto begejstret over at deltage i den danske træning.

- Jeg har lært meget her, hvor tingene bliver gjort anderledes, men ikke sværere. Især den internationale atmosfære med konkurrence er nyttig at stifte bekendtskab med, sagde Fukami Yoto til Motor-magasinet. Han har arbejdet med lak i fem år, idet ikke al lakering på Toyota-fabrikkerne udføres med robotter men også i en reparationsafdeling, hvor håndværket skal mestres.

I Silkeborg blev det nyeste UVA-udstyr kun brugt til at tørre fylder med, ikke klarlak, der er for svært at styre. UVA er OEM godkendt modsat tidligere tiders UVB og UVC, der kan være farligt at arbejde med. Ifølge Jens Søndergaard Hansen burde flere danske værksteder bruge UVA-lampetørringen.

- Det er godt for miljøet uden opløsningsmidler, da UV-lyset overflødiggør behovet for kemi. Men mange værksteder har måske dårlige erfaringer fra de første lamper for 10 år siden. Det er værkstedsoptimering, når 120 my kan tørre på fem minutter, modsat de nye hurtigtørrende tokomponente fyldere, som vi nu ser kan give allergi, hvis man ikke har hævet sikkerhedsniveauet på værkstedet, siger Jens Søndergaard Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.256