23948sdkhjf

Det ser lyst ud for autobranchen

Mange solgte nye og brugte biler, vækst i kørte kilometer og i eftermarkedet er positive tendenser i det nuværende marked, viser Bilbranchens nye Blitz-analyse.
ANALYSE Bestanden af personbiler er vokset betydeligt de seneste år. I løbet af 2015 voksede bestanden med godt 70.000 biler, og hvis væksten fortsætter som hidtil, vil antallet af personbiler på de danske veje vokse med over 75.000 biler i 2016. I 2015 og 2016 viser foreløbige tal, at leasing udgør henholdsvis 25 og 39 procent af væksten i bestanden, hvilket er væsentlig højere end årene før 2015. Det er imidlertid fortsat kun seks procent af bilerne på de danske veje, som er leaset, men væksten er markant og ser ikke ud til at aftage foreløbigt.

- Om en større leasingandel vil øge eller sænke omsætningen på eftermarkedet er svært at svare på. På den ene side udskiftes leasingbiler med hyppigere intervaller, hvilket blandt andet skaber aktivitet i forbindelse med overdragelse. På den anden side er leasingbiler ofte både nye og bedre biler, hvilket alt andet lige mindsker behovet for værkstedsbesøg i sammenligning med bilejere, som kører rundt i biler af ældre dato, siger direktør i Bilbranchen, Thomas Møller Sørensen.

Eftermarkedet stiger

De seneste år er bilhandlen vokset markant, uden at eftermarkedet er fulgt med. Omsætningstallene for første halvår af 2016 viser imidlertid, at eftermarkedets omsætning nu også er begyndt at stige - dog stadig kun i halvt tempo af bilhandlen.

Omsætningen for virksomheder kategoriseret under bilhandel, både engros og detailhandel med biler, blev 48,921 milliarder kroner i de første to kvartaler af 2016. I forhold til omsætningen i 2015 svarer det til en stigning på 15 procent. Sammenlignes der i stedet med 2013 er der tale om en fremgang i omsætningen på hele 43 procent.

Den primære årsag bag stigningerne i omsætningen de seneste år er det øgede salg af nye biler. Det gælder både person, vare- og lastbiler, som fra 2013 til 2016 er vokset med henholdsvis 24, 65 og 46 procent (sammenligning af jan.-aug.).

Flere kørte kilometer

Hidtil har den øgede handel med nye biler ikke ført til lige så store stigninger i omsætningen for virksomheder primært beskæftiget med vedligeholdelse og reparation (eftermarkedet). Sammenlignes de første to kvartaler for 2013 og 2016 er omsætningen steget med 13 procent. Over halvdelen af denne stigning stammer fra det seneste år, hvor omsætningen mellem 2015 og 2016 er steget med syv procent, ifølge Blitz analysen.

- Det indikerer, at omsætningen for eftermarkedets virksomheder vokser mere end tidligere. Mange forhold spiller ind på aktiviteten på eftermarkedet, men isoleret set har et højere antal kørte kilometer en positiv effekt for aktiviteten. Og da danskernes tilbagelagte antal kilometer er steget markant de seneste år for personbiler, er det højst sandsynlig en medvirkende årsag til omsætningsfremgangen på eftermarkedet, siger Thomas Møller Sørensen.

Selv om personbiler i analysen generelt kører 15 procent længere på literen i 2015 end i 2010 har Danmarks Statistik målt det højeste antal kørte kilometer nogensinde med 38,1 milliarder kilometer for personbiler i 2015. Det modgås dog af et fald i antal kilometer for varebiler med 13 procent i perioden, hvor antallet af varebiler er faldet.

Blitz-analysen omhandler også forbrugerforventninger om bilkøb, der ligger stabilt, samt at nettobilpriserne er faldet 1,5 procent fra 2015-2016. Nettopriserne for service og reparation er fra august 2015 til august 2016 steget med 2,8 procent, og nettopriserne for reservedele og tilbehør er steget med 1,9 procent, viser analysen.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109