23948sdkhjf

Vaskehallerne vinder kunder på miljø

Hver femte får rengjort bilen i vaskehallen på grund af miljøet, men der er store regionale forskellige på, hvor tit det sker.
MILJØ Producenterne af vaskehaller og landets tankstationer holder godt fast i kunderne, når det kommer til at vaske bil. 73 procent af de danske bilister holder sig nemlig til den automatiske model, når bilen skal holdes ren udvendig, mens 37 procent skyller og pudser hjemme på villavejen. Det viser en ny Epinion-undersøgelse, som Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation (BFR) har fået lavet. Her er 1000 repræsentativt udvalgte danskere blevet spurgt om deres vaskevaner.

Undersøgelsen viser også, at knap hver femte af de vaskende bilejere vælger vaskeanlæggene, fordi de mener, det er bedst for miljøet. BFR fremhæver, at endnu flere burde følge med i den udvikling, fordi en fortovsvask kan risikere at lede både olie, tungmetaller og andre skadelige stoffer ud i naturen, primært fordi der flere steder etableres separat kloakering, som risikerer at sende det overskydende vand fra bilvasken ud i vandmiljøet. Tidligere tal fra Energi- og olieforum viser, at bilejerne har fat i noget.

Vandforbruget i de mest effektive vaskehaller er ifølge organisationen mindre end 20 liter rent vand pr. vask i gennemsnit. Ved manuel vask ender man ifølge forummet hurtigt med at bruge cirka 100 liter vand, der i stedet kunne bruges til drikkevand. Dertil nævner Energi- og olieforum, at vaskehallens spildevand løber gennem et sandfang og olieudskillere eller et biologisk renseanlæg. Her bliver det meste snavs og miljøbelastede stoffer opfanget, inden overskydende vand udledes til det kommunale renseanlæg.

Også svanemærket breder sig i Danmark, når man taler vaskeanlæg.

Forskelle i vest og øst
Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvor man bor, når man ser på holdningen til, om bilvasken skal foregår på fortovet eller i vaskeanlægget. Epinion-undersøgelsen viser, at flest københavnere bruger vaskehaller, mens langt færre nordjyder gør det. 84 procent af de adspurgte i Region Hovedstaden svarer, at de foretrækker en vaskehal, mens svarprocenten i Nordjylland ligger på 66 procent.

Overordnet set i hele landet er der dog også stor uenighed om, hvor tit bilen egentlig skal sæbes ind og skylles ren. Størstedelen af de adspurgte svarer, at de vasker bilen én gang om måneden. Nogenlunde samme andel, det vil sige 30 procent, svarer, at bilen får en tur hver tredje måned. Der findes dog også bilejere, som har et løsere forhold til bilplejen. 14 procent svarer, at bilvasken bliver foretaget hvor halve år, mens to procent ærligt erkender, at bilen aldrig bliver vasket.

Energi- og olieforum har skønsmæssigt beregnet, at der udføres omkring seks millioner fortovsvask i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094