23948sdkhjf

Landsretskendelse forbyder Autouncle at crawle bildata

Bilmarkedet under eBay, med Bilbasen og Bilinfo, har vundet det afgørende slag mod indekserings-sitet Autouncle, der forbydes fremover at hente data fra bilforhandleres hjemmesider. Autouncle indbydes nu til samarbejde – mod betaling for data.
AFGØRELSE Det er nu slået fast, at Bilinfo beriger salgsbilers data fra bilforhandlerne i en sådan grad, at Autouncle ikke længere må crawle data via elektroniske robotter – altså hente data automatisk fra bilforhandlernes hjemmeside, når disse data i en eller anden udstrækning kommer via Bilinfo.

I en kendelse onsdag udtaler Vestre Landsret i Viborg, at Autouncle med sin virksomhedsmodel udnytter den investering og markedsposition, som Bilmarkedet har opnået via Bilinfo-systemet på en måde, der er i strid med markedsføringsloven. Det gælder også data, der oprindelig er tilgået Bilinfo-systemet fra bilforhandlerne, idet den samlede annoncetekst på salgsbilerne er blevet til ved anvendelse af Bilinfo-systemets særlige funktionalitet, herunder det omstridte modelkatalog, som Autouncle hele tiden har anfægtet omfanget af.

Med kendelsen forbydes Autouncle dermed at kopiere, offentliggøre og videregive data, som direkte eller indirekte stammer fra Bilmarkedets databaser, uanset hvordan og hvor disse data er gjort tilgængelige for offentligheden.

Dialog om samarbejde

Kendelsen fra landsretten vækker naturligvis glæde hos Bilmarkedet Bilinfo/Bilbasen. I en udtalelse siger Bilmarkedet, at kendelsen betyder, at Bilinfo nu kan øge investeringer i data og serviceydelser til autobranchen og de danske bilkøbere uden risiko for ulovlig kopiering. Og at Bilmarkedet derudover vil genoptage dialogen med Autouncle med henblik på mulighederne for et samarbejde.

- Vi investerer mange millioner hvert år i at udvikle vores serviceydelser til fordel for vores brugere og samarbejdspartnere. Derfor kan jeg med tilfredshed konstatere, at vi nu har rettens ord for, at det ikke er lovligt at kopiere de data fra annoncer, der kommer fra vores system, uanset hvor annoncerne rent teknisk er placeret på internettet, siger Jan Lang, informationsansvarlig for BilBasen og Bilinfo.

Må bidrage til økosystem

Han tilføjer, at Bilinfo køber data fra mange samarbejdspartnere for at kunne tilbyde en række serviceydelser og dataaftaler på markedsvilkår med en lang række internetdrevne markedspladser. Flere markedspladser køber således data af Bilmarkedet.

- Den danske autobranche er et økosystem, som Bilinfo har været en integreret del af i mange år. Vi mener, at Autouncle har en plads i økosystemet, men i et økosystem skal alle bidrage til at holde det i live. Den måde hvorpå Autouncle har ageret indtil nu er asocial og skadelig for fællesskabet, og dermed også Autouncle selv. Vi håber, at Autouncle vil være en del af fællesskabet og bidrage til det for alle i branchens bedste – og forbrugernes, siger Jan Lang.

Han oplyser, at virksomheden gentagne gange har forsøgt at etablere et samarbejde med Autouncle på markedsvilkår, men det har Autouncle ikke ønsket. På trods af de retslige tvister vil Bilinfo gerne genoptage dialogen med Autouncle om mulighederne for en dataaftale på lige vilkår med andre.

Et samarbejde vil ifølge Jan Lang indebære en funktionalitet på Bilinfo, hvor forhandlerne kan vælge, om de vil have deres data på Autouncle eller ej.

Bilmarkedet har ikke taget stilling til, om selskabet vi vil starte en erstatningssag mod Autouncle efter landsretskendelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109