23948sdkhjf

Rallybiler og traktorer trak i de unge

Ved Metal Rally på teknisk skole i nordvestjyske Aars var eleverne lige så interesserede i opvisning med tunede traktorer som at køre i de to rallybiler.
FART Traktortræk er stort i det jyske. Og på Erhvervsskolerne Aars i Himmerland trak opstart af en topgejlet traktor lige så meget i de cirka 200 fremmødte unge som det, arrangementet egentlig handlede om; rallykørsel under sikre forhold på parkeringspladsen foran skolen med Metal Rallys to Ford Fiesta ST 150.

Det var i torsdags første gang, skolen i Aars havde besøg af Metal Rally-karavanen, der forinden havde været på EUC Nordvest i Thisted 24. maj og dagen efter hos Auto College i Nørresundby. Den 8. juni går det løs igen hos EUC Sjælland i Næstved. Karavanen holder derefter sommerferie inden 5-6 endnu ukendte skolebesøg i efteråret og finale, hvor landets dygtigste Metal Rally-elever fra årets besøgte skoler skal kåres.

I Aars havde man gjort en del ud af arrangementet og blandet andet også inviteret leverandører som Au2parts, FTZ samt fem fagforbund, som de unge kunne tale med og hente inspiration fra.
Traktor med tun
En tunet Deutz 8006 med ”langt over 1000 hk”, der har vundet DM i Traktortræk, blev startet op. Det eneste, der er standard, er motorblokken, resten – blandt andet kobling og gearkasse – er skiftet ud. Til sammenligning har de største rigtige mark-traktorer på skolen fra New Holland 435 hk og 1850 Nm. Samt en vægt på 11,5 ton og 18 ton totalvægt.

- Vi vil gerne lave en helhedsoplevelse for de unge, så de ikke siver væk, sagde faglærer Henning H. Møller på Aars-skolen, der har fuld linje for smede og grundforløb for mekanikere. I alt uddanner skolen, der også har landbrugsuddannelse, 1000 elever årligt. Heraf 200 på skolehjemmet fra Grønland, Færøerne og Island.

4000 rally-ture

Det er nu syvende sæson, Metal Rally gæster landets tekniske skoler, og indtil nu har flere end 4000 elever på denne måde stiftet bekendtskab med rallysporten på sikker og kontrolleret måde.

- Vi ser Metal Rally for at være en kæmpesucces, som også kan ses på den fine presseomtale samt, at ingen skoler har takket nej til et event, siger sportschef hos Dansk Automobil Sports Union, DASU, Bo Baltzer Nielsen. Han takker i samme moment samarbejdspartnerne Dansk Metal, Yokohama, Arbejdernes Landsbank, Alka, Motor-magasinet og Au2Parts. Samt ikke mindst Metal Rally-crew’et Henriette Juel Bruhn, Kenneth Bebe og Kenneth Lanzky fra Viking Auto Sport.
Kør rally i mors Punto
I Aars kunne Metal Rally tovholder og selv erfaren rallykører, Henriette Juel Bruhn, udlede af den megen hjulspin, at de unge er vant til dieselbiler og ikke benzinbiler.
- I kan køre rally i mors Fiat Punto eller den gamle Volvo 242, bare den er rallysynet – også på prøveplader. Kravet er blot en godt fæstnet brandslukker og en E22-godkendt hjelm, samt licens hos en motorsportsklub, som I får tre måneder gratis via Metal Rally, fortalte Henriette Juel Bruhn.

I Aars var det Motorsport Nordjylland, MNJ, der hjalp til, og rallykører Niels Bjerre agerede ”The Stig” og satte referencetiden 1.14.80 – der ikke her blev slået, som den gjorde med hele tre sekunder af en elev i Nørresundby.

Vinder i Aars blev Frederik Sørensen og Michael Larsen i tiden 1.17.01. De blev også nummer to i tiden 1.19.38 inklusive fem strafsekunder – hvorfor de kraftigt blev opfordret til at melde sig til Opel Danmarks landsdækkende rallykonkurrence om en sponsoreret rallybil. Nummer tre blev Martin Van den Dool og Casper Hansen i tiden 1.19.85.

Resultater og øvrigt kan desuden ses på Metal Rallys facebook-profil.

Leverandører viste flaget
- De unge her er vores fremtidige kunder, så det er meget vigtigt for os at være til stede, så de får os under huden fra start af, sagde afdelingsleder af den lokale FTZ-afdeling med 12 ansatte, Britta Schmidt.
Også den lokale afdeling af konkurrenten Au2parts var tilstede med stand og konkurrence om et topnøglesæt.
- Vi har et godt samarbejde med skolen, der bruger vores it-system til undervisningsbrug. Og så arrangerer vi en bustur til Grand Prix på FDM Jyllandsringen til august for de unge, sagde medindehaver af Au2parts Aars, Jesper Lund.
Begge grossister støtter i større eller mindre omfang den lokale motorsport, når det ”giver mening begge veje” – og bliver ofte spurgt af både elever og uddannede mekanikere fra oplandet.


To ud af tre unge har fejl i lønnen
Fagforbundene Dansk Metal, El-Forbundet, HK, 3F og Kost & Ernæringsforbundet havde slået sig sammen om en stand for at kunne fortælle de unge om vigtigheden af at være i fagforening.
- To ud af tre har fejl i lønnen – som regel ikke af ond vilje fra mester. Vi vil gerne opdrage de unge til at gå til mester og tage snakken. For vi fra fagforeningerne synes, det er træls at troppe op med en regning på måske 40.000 kroner for to års læretid med forkert løn, fortalte Bo Dreholt, faglig sekretær i Metal Himmerland.
15 procent af de unge på Erhvervsskolerne Aars er ikke medlem af en fagforening.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157