23948sdkhjf

Lasere gør bilen selvkørende

Selvkørende Ford Fusion benytter laser-baseret LiDAR-teknologi til at finde vej gennem den mørkeste nat.
TEKNOLOGI En selvkørende Ford Fusion Hybrid kørte ad små ørkenveje i Arizona, midt om natten og uden lys på – en bedrift, der ville være fuldstændig umulig med et menneske bag rattet.

Det vellykkede forsøg, med den førerløse bil, er ikke blot endnu et skridt i Fords udvikling af den fuldt automatiserede selvkørende bil, men markerede samtidig et gennembrud, idet Ford beviser, at den førerløse bil ikke er afhængig af kameraer og lys. Den kan køre i bælgmørke ved hjælp af såkaldt LiDAR-teknologi (Light Detection and Ranging). Systemet, som er baseret på infrarød laserscanning, kommunikerer direkte med bilens fører-software og kan altså styre bilen sikkert gennem hårnålesving, midt om natten og uden brug af kameraer.

LiDAR-teknologien, som blandt andet har været anvendt af NASA til at kortlægge månens overflade, er interessant af flere årsager, men måske først og fremmest fordi den bryder endnu en barriere i udviklingen af den fuldt automatiserede bil, og fordi statistikker viser, at de fleste dødsulykker på vejene sker efter mørkets frembrud.

Den selvkørende Ford Fusion kan navigere gennem mørke ved hjælp af højopløselige og ekstremt detaljerede 3D-kort, som giver et komplet billede af vejen, vejmarkeringer, geografi, topografi og kendemærker som for eksempel skilte, bygninger og træer. Ved hjælp af LiDAR-pulse, kan bilen placere sig selv med centimeters nøjagtighed i realtid. Systemets data kombineres med data fra en radar og giver bilen et fuldstændigt og præcist billede af sin placering og vejen 75 meter frem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093