23948sdkhjf

Nissan sætter sig på Mitsubishi

Nissan og Mitsubishi har underskrevet en foreløbig aftale om at udvikle en omfattende strategisk alliance mellem de to japanske bilfabrikanter.
ALLIANCE Nissan Motor Co., Ltd opkøbte fredag 34 procent af aktiekapitalen i Mitsubishi Motors Corporation (MMC) for 237 milliarder Yen, svarende til omkring 14 milliarder kroner. En ganske lav pris, vurderer flere analytikere, som skyldes, at Mitsubishi er under beskyldning for at fuske med brændstoftal og siden har oplevet en halvering af aktiekursen.

Ifølge den japanske lovgivning er en aktiepost på 34 procent lige akkurat nok til at få kontrollerende indflydelse i et selskab.

Den strategiske alliance er en udvidelse af et allerede eksisterende partnerskab mellem Nissan og MMC, som de to firmaer har haft de seneste fem år.

Nissan og MMC har aftalt af samarbejdet skal omfatte områder som indkøb, fælles platforme, teknologi-deling, fælles fabrik udnyttelse samt nye markeder.

Carlos Ghosn, administrerende direktør og President for Nissan, udtaler:

- Dette er et stort fremskridt og en win-win situation for såvel Nissan som MMC. Det genererer en dynamisk ny spiller i automobilindustrien, som vil samarbejde intensivt, og udvikle omfattende synergier. Vi bliver den største aktionær i MMC, med respekt for deres mærke, deres historie og et ønske om at booste deres udviklingsmuligheder. Vi vil supportere MMC i deres udfordringer og ønsker dem velkommen som det nyeste medlem af vores øget alliance-familie.

Osamu Masuko, bestyrelsesformand og administrerende direktør for MMC, udtaler:

- Gennem lang tid med succesfulde samarbejde har Nissan Motor udviklet et stort kendskab i at maksimere udbyttet af alliance samarbejder. Denne aftale vil understøtte længerevarende værdier, som vil være nødvendige for vores to firmaers vej mod fremtiden. Vi vil opnå længerevarende gevinster gennem et mere omfattende strategisk partnerskab, der inkluderer deling af ressourcer i form af udvikling og indkøb.

På plads ved åres udgang

I forbindelse med transaktionen opkøber Nissan 506,6 millioner ny-udstedte MMC aktier til 468,52 Yen pr. stk. Prisen på aktierne reflekterer en vægtning af gennemsnitprisen i perioden mellem 21. april og til og med 11. maj 2016. Nissan bliver den største aktionær i MMC ved lukning af denne handel.

MMC og Nissan forventer, at Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation og The Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ vil fortsætte deres fælles signifikante aktieandel af Mitsubishi Motors, og at de vil supportere den strategiske alliance.

Den foreløbige aftale vil blive efterfulgt af en endelig alliance-aftale, som forventes underskrevet i slutningen af maj samtidig med endelig underskrift på aktiekøbet med de nuværende MMC Mitsubishi Group aktionærer samt øvrige regulative godkendelser. Alt forventes at være i orden med udgangen af året.

Nissans beslutning om at opkøbe en strategisk aktiepost i MMC er seneste udvidelse af deres alliance model, der bygger på 17 års krydset aktieejerskab med Renault. Nissan har også opkøbt aktier eller indgået aftaler med andre bilfabrikanter såsom Daimler og AvtoVaz.

Ved aftalens færdiggørelse, vil MMC foreslå et antal Nissan-kandidater som bestyrelsesmedlemmer i forhold til Nissans stemmerettigheder, herunder en Nissan kandidat som bestyrelsesformand.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094