Håndværksrådet foreslår skattekredit og nye bilafgifter
Omlægning af registreringsafgiften for biler, skattekredit til mikrovirksomheder og lempeligere krav fra Finanstilsynet er nogle af elementerne i Håndværksrådets vækstudspil.
- De små virksomheder har meget svært ved at låne i bankerne, fordi de ikke har egenkapital nok. Derfor gælder det om at få bygget noget kapital op i virksomhederne, så bankerne igen åbner kassen for de mindste virksomheder og låner ud til en lavere rente, siger politisk chef i Håndværksrådet, Frank Korsholm.
Håndværksrådet har netop offentliggjort sit vækstudspil, som også indeholder 10 selvstændige forslag, der sigter mod at skabe mere vækst i landdistrikterne.
- Det er SMVerne, der skal trække jobvæksten i de kommende år. Mange af dem ligger i landdistrikterne, og derfor er det vigtigt at få dæmpet de seneste års voldsomme vækst i fraflytningen, siger Frank Korsholm.
Finanstilsynet bør slække på krav
Blandt Håndværksrådets kerneforslag er også en opfordring til Finanstilsynet om at lempe de meget restriktive krav til realkreditsektoren. Håndværksrådet vil have lempet kravet om, at sektoren ikke må give lån til ejendomme, som de vurderer ikke vil kunne sælges igen uden tab inden for de kommende seks måneder.
- Vi foreslår at lempe reglen til 12 måneder. Liggetiderne er helt generelt steget. Det er ikke kun i landdistrikterne, at det er svært at sælge ejendomme, og selv før finanskrisen tog det omkring 8-10 måneder at sælge en ejendom på landet. Så Finanstilsynet har foretaget en meget voldsom stramning. Det skal lempes, hvis vi igen skal have folk til at købe huse og ejendomme i landdistrikterne, siger Frank Korsholm.
Bilskat som i Norge
Håndværksrådets ønsker også en omlægning af registreringsafgiften, efter norsk forbillede, og at reparationsgrænsen hæves.
Håndværksrådet anfører, at det nuværende registreringsafgiftssystem er kompliceret og svært at gennemskue for alle involverede parter. Dette har medført en bred fortolkning af lovgivningen og dermed en række uhensigtsmæssigheder, hvor både privatpersoner og erhvervsdrivende er kommet i klemme.
- Der er behov for et gennemskueligt system, hvor man undgår den brede fortolkning. I den forbindelse kan man anbefale en teknisk baseret model, som man har gode erfaringer med i eksempelvis Norge. Når afgiften baseres på baggrund af tekniske parametre, så er afgiftsbelægningen af det enkelte køretøj åbenlys for alle parter og ikke som i dag, hvor det afhænger af værdi. Når værdien ikke længere er en parameter i afgiftsberegningen, så vil to identiske køretøjer bliver behæftet med den samme afgift, hvilket giver god mening, siger Frank Korsholm.
Samlet afgiftsbetaling
For at bevare et gennemskueligt afgiftssystem er det vigtigt, at afgiften betales samlet, eksempelvis ved køretøjets første indregistrering på dansk nummerplade, anfører Håndværksrådet. Herved opstår der ikke parallelle afgiftssystemer og tvivl om, hvorvidt en afgift er betalt eller ej. Motivet er at skabe sikkerhed for både privatpersoner og virksomheder.
I forbindelse med en afgiftsomlægning af registreringsafgiften bør reparationsgrænsen fjernes, mener rådet.
- Markedet kan selv regulere, hvorvidt et køretøj skal repareres eller ej. Det bør være en sag, der afgøres mellem ejer, forsikringsselskab og værksted. Danmark er således det eneste land med en egentlig reparationsgrænse.
- Vælger man ikke at fjerne reparationsgrænsen helt, så bør reparationsgrænsen tilpasses. Eksempelvis skal der tages højde for brug af brugte dele i forbindelse med skadesopgørelse og reparation. Desuden bør man tage højde for, hvor megen afgift der er betalt på det enkelte køretøj, siger Frank Korsholm.
Læs hele Håndværksrådets væktsudspil
Klik her