23948sdkhjf

Usikkerhed om elbilers nulafgift

Endnu intet politisk udspil fra regeringen om forlængelse af afgiftsfritagelse for elbiler.
Usikkerheden om den fremtidige afgiftsfritagelse for elbiler stiger. Nulafgiften løber til udgangen af 2015, og regeringen holder branchen hen i spænding om, hvornår en eventuel forlængelse vedtages.

Elbilsafgiften er ikke med i finanslovforslaget, som kun vedrører 2015, oplyser skatteminister Morten Østergaard (R).

- Vi er selvfølgelig opmærksomme på, at den nuværende ordning udløber, og på et tidspunkt er der behov for at afklare, hvad der så skal ske. Det er ikke finansåret 2015, at ændringerne i givet fald skulle laves. Vi kan afklare den situation på et givet tidspunkt, siger skatteministeren.

Med andre ord lader det til, at regeringen venter og ser, om eksempelvis Enhedslisten, SF eller et andet parti vil bringe sagen op i efterårets finanslovforhandlinger.

Udligningsafgift

Den nuværende nulafgift gælder 2013-15, og den omfatter både grøn ejerafgift, vægtafgift og registreringsafgift. Kun rene el- og brintbiler og ikke blandingsbiler (plugin-hybrid) er fritaget for disse afgifter.

Faktisk har elbiler siden 1997 været fritaget for afgifter. Da nulafgiften senest blev forlænget skete det et halvt år, før den ville udløbe, nemlig i forbindelse med skattereformaftalen 25. juni 2012, hvor nulafgiften blev betalt med en forhøjet afgift på dieselbiler. Den forhøjede udligningsafgift på dieselbiler indbringer tilmed to-tre gange mere end tabet i købsafgiften.

Afgiftsreform er forpasset

Intet tyder på, at regeringen fremlægger en bilafgiftsreform inden folketingsvalget, som kommer inden for et år.

Salget af el- og plugin-hybridbiler i Danmark er mindre end gennemsnittet i EU, beklager Det økologiske Råd på basis af en rapport fra den Brysselbaserede miljøorganisation Transport & Environment.

- Salget af el- og plugin-hybridbiler i EU er fordoblet hvert år siden 2010, hvor de første rigtige elbiler kom på markedet. I Norge var andelen af solgte el- og plugin-hybrid biler på 6,1 procent sidste år, mens det tilsvarende tal var 0,3 procent i Danmark, skriver Det økologiske Råd.

Holland vejer godt til med 5,6 procent, mens Tyskland, Storbritannien og Østrig ligger på 0,2 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094