23948sdkhjf

Mission umulig var mulig

En tur til USA gav ideen til et moderne og meget fleksibelt invalideudstyr, som kun tager meget kort tid at montere.
Bilhandler Max Birkelund fra Vorbasse var engang ung mand med fart på. Der blev kørt forskellige former for motorløb, men en dag gik det grueligt galt. En brækket ryg og en lammelse fra hofterne og ned var resultatet af et styrt på en motocross motorcykel. Den dengang kun 24 årige mekaniker Max Birkelund, måtte indstille sig på et helt nyt liv. På det tidspunkt boede han i USA og levede af at sende biler hjem til Danmark, men det var under en ferie i Danmark, ulykken skete.

Da han var kommet sig, var livet ændret for altid. Men lysten til at arbejde var intakt. Først varetog han et arbejde som værkfører i kørestol, men for den aktive Max Birkelund, blev det bare for stille, og derfor genoptog han sit gamle metier som bilsælger.

Vendepunktet

I 2012 var han igen i USA, og her lejede han hjemmefra en bil med invalideudstyr, hvor bremser og gasgivning kunne betjenes med hænderne. Men da han kom, var bilen ikke tilgængelig, da udstyret ikke kunne være der for knæairbagen i den pågældende bil. Man tilbød han i stedet en anden bil uden knæairbag, som dog først skulle have invalideudstyret monteret, så derfor ville der gå en rum tid, inden han kunne påbegynde ferien.

Da han endelig kom ud på vejene, begyndte han at tænke på, om der ikke var et mere smart system, end det gamle mekaniske invalideudstyr, som var udviklet for mere end tredive år siden.

Ideen tog form

Tankerne om at lave et nyt system fortsatte hjemme i Danmark. Markedet blev undersøgt, og her var billedet stort set det samme. Tredive år gamle mekaniske systemer, som det tager op til to tage at montere, og som kun med stort besvær lader sig flytte fra bil til bil.

- Efter mange overvejelser, besluttede jeg mig for at lave noget helt nyt. Kriterierne var: Det skulle være elektronisk, det skulle kunne monteres på under fire timer, det skulle kunne flyttes med lethed fra én bil til en anden og så skulle det kunne tages af eller monteres på under ti sekunder, fortæller Max Birkelund.

Elektronisk styresystem

Via et dansk firma har Max Birkelund fået udviklet en elektronisk speeder i form af en styreboks, som kan kobles til bilens eksisterende ledningsnet, uden at bilen skal nulstilles - canbus eller ej.

Gasgivning og bremsning er placeret i samme håndtag, hvor kun bremsningen overføres mekanisk via en stang. Bevæges håndtaget frem, bremses der, og bevæges det bagud, gives der gas. Systemet er sikret på flere måder.

Det ikke kan lade sig gøre at bremse og give gas på samme tid, da den elektroniske speederfunktion automatisk slår fra ved bremsning. Bilen kan heller ikke køre, inden systemet er aktiveret, og for at aktivere speeder- og bremsefunktionen, skal bremsen derfor først aktiveres.

Ti sekunders ombygning

En komplet installation af invalideudstyret tager ifølge Max Birkelund mindre end fire timer. Sættet, inklusive styreboks, vil blive leveret med en komplet og meget udførlig monteringsanvisning, som passer på det specifikke bilmærke og -model.

- Rent konkret skal styreboksen monteres og tilsluttes. Dernæst skal stikket fra håndbeteningen monteres, og det vil typisk være ved tændingslåsen. På modsatte side hvor håndbetjeningen sidder, skal beslaget til den indbyggede hurtigudløser monteres. Sidste del er den mekaniske forbindelse til bremsepedalen. Den boltes på pedalen, og forbindes til håndbetjeningen. Systemet fås som både højre- og venstrevendt, siger Max Birkelund.

Mange fordele

Når udstyret først er monteret, kan det afmonteres på under ti sekunder. Dermed vil bilen igen være en såkaldt normal bil. Dermed kan en handicapbil være begge dele. Er manden eksempelvis handicappet, kan den anvendes med udstyret, og skal konen eller børn ud at køre, kan invalideudstyret fjernes på et øjeblik, og dermed vil bilen være som alle andre. Skal bilen sælges, er der ikke fjernet airbags, boret en masse huller og lavet andet med bilen. Nej, der er kun to huller. Det til hurtigudløseren og det til stikforbindelsen.

- Produktet er patentanmeldt, og så vil jeg gå i gang med at markedsføre det snarrest muligt. Det skal også sælges i USA, hvor der jo er lov for, at en vis procentdel af udlejningsbilerne skal være beregnet til folk med et handicap. Her i landet ser jeg også en mulighed for landets kommuner, som jo ikke får mange penge ind, når en invalidebil ikke skal bruges mere, men med mit system kan den sælges med eller uden udstyret, fortæller Max Birkelund.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096