23948sdkhjf

Skat vil forbedre sit ramponerede image

Skat igangsætter uafhængig interviewundersøgelse i samarbejde med autobranchen.
Under et kontrolbesøg for to år siden blev autoforhandler Per Hannesbo, H & H Biler A/S i Løgstør, truet med besøg af "dem med tatoveringer" af to skattekontrollører fra Skats nu nedlagte afdeling for økonomisk kriminalitet "Økokrim."

- Det var bare for at fortælle mig, at der var risiko for fængselsstraf, hvis man ikke havde gjort tingene rigtigt, fortæller Per Hannesbo.

Han har ikke gjort videre ved det, men dagbladet BT gravede episoden frem via en aktindsigt.

- Der blev sat en undersøgelse i gang, og de to mænd kunne ikke mindes, at de havde sagt det, så jeg har ligesom stopper dér. Jeg har også andet at lave, fortæller Per Hannesbo. Han fastholder, at udtalelsen er korrekt gengivet.

To klager over dårlig stil

Den version må indtil videre stå alene. Skat må ikke give sin version andre steder end i klagesystemet.

Skat har foretaget en intern undersøgelse og har på denne baggrund valgt at behandle sagen som en klage over sagsbehandlingen, oplyste skatteminister Benny Engelbrecht (S) i Folketingets skatteudvalgs offentlige samrådsmøde om Skats metoder.

Den såkaldte indsigelsesklage giver mulighed for, at borger- og retssikkerhedschefen kan behandle Skats svar, tilføjede han. Der er i alt to sådanne klagesager.

- Det er ikke acceptabel adfærd, hvis det konkrete kontrolbesøg er foregået som beskrevet i B.T. Jeg kan ikke vide, om det er foregået som beskrevet. Det må være op til Skats ledelse, hvad der skal ske, hvis det er foregået sådan. Det vil jeg ikke blande mig i, erklærede Benny Engelbrecht under samrådet.

Ministeren oplyser, at Skat er pålagt dobbelt tavshed.

- Ministeren har ikke adgang til at kigge i sagerne, og der er en udvidet tavshedspligt. Uanset hvad der bliver sagt fra en aktørs side, kan man ikke gå ind i det faktuelle og modsige det, fastslog Benny Engelbrecht.

- Derfor kan der være elementer af en sag, som ikke fremgår af pressens omtale, fortsatte ministeren.

Besøget var led i den i særlige indsats angående flytning af avance. Det har affødt 74 afgørelser, hvoraf 65 er reguleringer. Dog har autoforhandlere klaget i cirka 30 sager.

Desuden har Skat opdateret sit adfærdskodeks og holdt møder med autobrachen om samarbejdet.

Der gennemføres en ekstern undersøgelse af Skats kontrolbesøg hos bilforhandlerne, og navnet på det uafhængige analyseinstitut er tæt på at blive udpeget.

Evalueringen skal bygge på interviews med de forhandlere, som har haft kontrolbesøg i 2014.

- Resultatet af evalueringen vil blive drøftet med Autobranchen Danmark og Bilbranchen under Dansk Industri i det nye år. De to organisationer har også været involveret i formulering af spørgsmål til interviewene, oplyste skatteministeren.

- Derudover vil Skat holde fællesmøder med brancheorganisationerne og fortsætte de etablerede dialogfora.

Konsekvens for brodne kar

Benny Engelbrecht opfordrede sine politikerkolleger til at undlade at omtale enkeltsager som almindeligt forekommende, for det frustrerer Skats medarbejdere, som ikke kan genkende sig selv i påstandene.

- Jeg er optaget af at få skabt den nødvendige ro, sagde han.

- Desto mere er der grund til, at det får en konsekvens, når nogen træder ved siden af, replicerede skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V).

- Man er ikke med til at højne borgernes tillid til en organisation, hvis der breder sig en opfattelse af, at der ikke sker noget, når noget går galt. Denne sag er et eksempel på, hvordan folk må sidde tilbage med måben, sluttede Torsten Schack Pedersen.

SKAT havde mulighed for at tage sig af de beskyldninger internt, før sagen fik lov at udvikle sig og kom i medierne, påpeger han: - Det er ærgerligt, at Skat ikke før forfulgte sagen. Det kunne Skat have håndteret langt mere offensivt og professionelt, anførte skatteordføren.

Skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF) så helst, at klager over Skats sagsbehandling burde undersøges af en uvildig instans og ikke af et organ underlagt Skats direktør.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078