23948sdkhjf

Millioner af biler kører med livsfarlige airbags

Livsfarlig fejl i airbags fra verdens største airbag-producent, Takata, har foreløbig betydet hjemkaldelse af 12 millioner biler i USA. Men iagttagere i USA vurderer, at mindst dobbelt så mange biler kan være berørt og ikke kun omfatter biler solgt i USA.
Autobranchen kan stå over for det største antal hjemkaldelser af biler nogensinde. Årsagen er livsfarlige fejl i airbags fra den japanske producent Takata, der er verdens største leverandør af airbags, som er installeret i en lang række bilfabrikater – herunder Honda, Toyota, Mazda, Nissan, Ford og BMW.

Foreløbig er fejlene udelukkende blevet konstateret i biler solgt til det nordamerikanske marked, men en repræsentant fra sikkerhedsfirmaet Center for Auto Safety vurderer, at op i mod 20-25 millioner biler solgt i hele verden kan køre rundt med de defekte airbags.

Foreløbig har fejlen kostet mindst fire dødfald i USA, hvor airbaggen uden årsag er blevet udløst midt under kørslen. Desuden kan airbaggen som følge af en ulykke blive udløst forkert. I alt er der ifølge avisen The New York Times konstateret 139 ulykker i forbindelse med fejlen.

Fejlen blev første gang konstateret i april 2013 og har allerede medført en stribe af hjemkaldelser. Senest har Nissan meddelt, at over en kvart million biler skal til eftersyn. Også BMW, Toyota, Ford har haft deres biler til eftersyn for de fejlbehæftede airbags. Men den stigende usikkerhed om omfanget af problemet har fået myndighederne i USA til at anbefale samtlige amerikanske bilejere til at tjekke, om deres bil kan have de defekte airbags installeret.

Takata har en markedsandel tæt på de 30 procent, og de mange hjemkaldelser har fået firmaets aktiekurser til at styrtdykke. Og topcheferne hos Honda har accepteret en klækkelig lønnedgang som følge af de tab, producenten har lidt grundet omkostningerne i forbindelse med de hjemkaldte biler. Honda har på 12 måneder fem gange måtte hjemkalde biler – dog er ikke alle hjemkaldelser begrundet med defekte airbags.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094