23948sdkhjf

Myter bag salg af vinterdæk

Bilister tror fejlagtigt, at vinterdæk alene øger vejgreb og trafiksikkerhed i snevejr. Men når kulden lægger sig over landet, så er vinterdæk det sikre valg, lyder det fra Michelin.
Når det kommer til valg af dæk, er sikkerhed i form af optimalt vejgreb og bremseevne bilisternes absolutte topprioriteter. Men særligt om vinteren udfordres bilisternes forventninger til gode dæk og sikkert vejgreb. Derfor køber mange bilister vinterdæk til bilen – dog primært fordi de ønsker at stå sikkert fast på snedækkede veje.

En stor undersøgelse fra Sverige, Canada, Tyskland og Frankrig viste, at 92 procent af de adspurgte bilister købte vinterdæk for at opnå et sikkert vejgreb i snevejr. Kun seks procent af bilisterne forventede, at deres vinterdæk leverede optimalt vejgreb på alle typer vinterveje – sne eller ej.

Virkeligheden er den, at vinteren byder på et meget varieret underlag fra sne- og isdækkede veje til våde og tørre veje. Den eneste konstante faktor om vinteren er, at gennemsnitstemperaturen i vintermånederne typisk falder til fem grader og derunder. I Danmark er der eksempelvis bare syv snevejrsdøgn om måneden i december, januar og februar.

- Vinterens udfordringer for trafiksikkerheden handler ikke alene om kørsel i sne. Sagen er, at det er vinterens meget varierende vejforhold med våde, smattede eller snedækkede veje, der, i samspil med lave temperaturer, udfordrer dækkene og trafiksikkerheden. Vinterdæk præsterer absolut bedst i kulde uanset underlaget. Det skyldes dækkenes gummiblanding og mønster, som modsat sommerdækkene er udviklet til at give optimal sikkerhed, når temperaturen falder til under syv grader, siger Peter Qvist, salgsdirektør i Michelin Danmark.

Sjældent sne-uheld

Undersøgelser viser, at i koldt vejr sker over 90 procent af alle ulykker på tør eller våd vej. Kun godt 8 procent sker i snevejr. Desuden viser undersøgelser, at bilister har dobbelt så stor risiko for at blive involveret i en ulykke på en våd vintervej sammenlignet med en tør. En tredjedel af alle ulykker – uanset årstiden – sker på kold, våd vej.

- Meget tyder på, at særligt når der er sne i en længere periode, oplever bilisterne, at de får værdi af deres investering i vinterdæk. Men vælger du at skifte til vinterdæk, bør du faktisk glæde dig over, at vinterdækkene bidrager med forøget sikkerheden på vinterens kolde veje, siger Peter Qvist.

84 procent af de danske bilister skifter i dag til vinterdæk for at stå optimalt fast på vejene i perioden november til april, selvom det ikke er lovpligtigt, viser tal fra Dækimportørforeningens egen undersøgelse fra uge fire. Det betyder, at knap en sjettedel kører på sommerdæk, hvilket svarer til 357.000 biler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109