23948sdkhjf

Dropper danskproduceret bil og bygger letvægtschassis

Iværksættervirksomheden ECOmove har længe arbejdet på at producere bilen Qbeak. Men nu er de gået væk fra den ide og har udviklet en teknologi, som kan fremstille ultra-letvægts kulfiberchassiser, uden brug af specialværktøj.
Den danske e-mobilitets virksomhed ECOmove har med succes fremstillet et højteknologisk letvægtschassis i kulfiber – en bedrift som tidligere har været forbeholdt de store producenter af biler og sportsvogne. Iværksættervirksomheden har netop produceret et chassis som passer ind i et eksisterende køretøj til en tysk virksomhed.

Udviklingen kommer efter, at det tidligere på måneden stod klart, at deres bilprojekt med elbilen Qbeak ikke bliver til noget. Horsens-virksomheden har ikke formået at skaffe den nødvendige kapital for at føre projektet, der startede sin udvikling i 2009, fra prototype til en reel produktion. Nu har de så i stedet kastet sig over at udnytte deres viden til at hjælpe til i eksterne projekter.

- Den største udfordring for de fleste elbilsproducenter er at øge den samlede rækkevidde. En løsning kan være at bringe elbilens vægt ned for at reducere energiforbruget. Vi har igennem en lang periode tilegnet os viden og kompetencer i letvægtschassiser til elbiler, som netop kan reducere bilens vægt markant. I vores Vehicle Lab ved Vitus Bering Innovation Park i Horsens kan vi designe, konstruere og bygge letvægtschassiser i komposit materialer som for eksempel kulfiber, alt sammen uden brug af dyre specialværktøjer, forklarer Mogens Løkke, adm. direktør hos ECOmove.

Den første enhed er allerede leveret til den tyske virksomhed Turn-e, som arbejder med elektrificering af biler og både.

- Vi har netop leveret et letvægtschassis til en Porsche 356 replica, som gør det muligt at installere batterikapacitet til en rækkevidde på 5-600 kilometer og samtidigt forbedret bilens stabilitet og styrke i forhold til det oprindelige chassis. Derudover har vi indbygget vores patenterede affjedringssystem og luftstøddæmpere, som medvirker til at forbedre køreegenskaberne, beskriver Mogens Løkke. I den indledende fase samarbejdede ECOmove med VIA University College i forbindelse med 3D-scanning og styrkeberegning af chassiset.

Ny teknologi bag

ECOmove har opkaldt teknologien QStrung, og fokus er på en hurtig proces fra ide til prototype, og det er til en investering, som er lavere, end hvad der er standard for bilproducenter i dag.

- Vi er et kraftigt forbedret alternativ til den mere traditionelle metode, hvor man svejser nogle jern- eller aluminiumsrør sammen til et chassis. Med Qstrung tilbyder vi udviklere og designere muligheden for at gå direkte til komposit materialer som for eksempel kulfiber. Det giver dem en langt større frihed i formgivning, økonomien og den tid, det tager at fremstille de første modeller, siger Mikkel Steen Pedersen, udviklingschef hos ECOmove.

Den nye fremgangsmetode egner sig ifølge ham både til prototyping og serieproduktion. Den korte produktionstid, kombineret med en attraktiv materialepris per enhed, giver nogle interessante perspektiver, også for de større producenter af køretøjer.

Den tyske virksomhed Turn-e havde et ønske om at vise sine kompetencer inden for konvertering af biler til el og fandt en samarbejdspartner i ECOmove.

- Qstrung kunne levere en løsning, som gav os muligheder for at fremvise vores færdigheder på en fremragende måde. Med dette chassis kunne vi indbygge meget mere batterikapacitet end med nogen anden løsning og samtidigt opnå forbedrede køreegenskaber og sikkerhed, fortæller Christian Von Hösslin, direktør i Turn-e. Den tyske virksomhed planlægger at præsentere den færdige Porsche 356 replica senere på året til en messe i Tyskland.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.108