23948sdkhjf

Kritik kan føre til specialsyn

Synsskandale med eftermonterede og trafikfarlige sikkerhedsseler rusker op i systemet. Transportministeren vil gerne drøfte mulighed for særlige synshaller med specielle kompetencer.
Syn af specialindrettede køretøjer eller med eftermontering af udstyr, som bilen ikke er født med, skulle måske overlades til udvalgte synsværksteder med særlig ekspertise otte til ti steder rundt i landet.

Torsten Schack Pedersen (V) står fadder til idéen, der stadig er under overvejelse. Den er affødt af hans engagement i en sag om kritisable godkendelser af eftermonterede sikkerhedsseler i busser og specialsæder i handicapbiler.

Transportminister Magnus Heunicke (S) er indstillet på at diskutere særlige synshaller, men behovet kunne også være bedre opmærksomhed, bedre uddannelse og mere målrettet, systematisk kontrol.

Mange farlige seler

Forhistorien er syn af 115 fortrinsvis kommunalt ejede børnehavebusser fra før 1999, hvor 33 køretøjer ikke klarede et syn af sikkerhedsseler, og yderligere seks busser står til at få klippet nummerpladerne, fordi de udebliver fra syn.

- Jeg hører, at nogen importerer ikke-godkendt udstyr, der ikke er forankret godt nok i vognbunden. Nogle siger, at disse biler synes mange steder uden problemer. Det er en alvorlig beskyldning og et alvorligt rygte, siger Torsten Schack Pedersen.

Han har viderebragt forlydenderne i fuld offentlighed i Folketinget i et udvalgsmøde med transportminister Magnus Heunicke (S). I denne sag handler han som et lokalt folketingsmedlem, der er kontaktet af to virksomheder i Thisted-kredsen.

Behov for klarhed

Det handler dog kun om manglende viden i synshallerne hvad angår fastspændingsudstyr til børn, vurderer Torsten Schack Pedersen. Han opfordrer Trafikstyrelsen til at skære ud i pap, at eksempelvis en fast del ikke er en seleramme.

- Reglerne står i detailforskrifter og vejledninger, men de fremgår åbenbart ikke tydeligt nok. Intet indikerer, at nogen snyder med det, men det bliver ikke fanget, fordi man ikke er opmærksom på det.

Ulige konkurrence

- Jeg går ikke ind i en diskussion om, hvordan reglerne er for at sikre, at konstruktionerne kan holde. Når jeg får at vide, at reglerne ikke bliver overholdt, og at det ulovlige kan være livsfarligt, så føler jeg mig kaldet til at reagere, siger Torsten Schack Pedersen.

- I forhold til konkurrencesituationen er det ikke rimeligt, at danske virksomheder producerer og får godkendt efter alle kunstens regler, og de har ikke en chance for at klare sig i konkurrencen, fordi nogle laver noget, der er i dårligere stand, pointerer Torsten Schack Pedersen.

- Der er ingen grund til, at de uddannes til at teste alt muligt der, hvor jeg får synet min personbil.

Faglig vurdering

Magnus Heunicke vil spørge Trafikstyrelsen, om syn af specialkøretøjer er så vanskeligt, at det kræver en særudddannelse og særlige synshaller. Det handler om faglig vurdering og ikke om en poltisk holdning, forsikrer han.

En arbejdsgruppe, med embedsmænd fra blandt andet Justitsministeriet og Trafikstyrelsen, er næsten færdig med en rapport og anbefalinger på området, oplyser Magnus Heunicke.

Der er dog politik i det, nemlig eventuelle nye udgifter, for rapporten indeholder tillige skøn over de samfundsøkonomiske omkostninger.

TI følger EU-regler

Magnus Heunicke afviser kritik af Teknologisk Institut, der foretager matematiske beregninger frem for pladstest.

- Teknologisk Institut følger EU-reglerne, og der er stærke dokumentationskrav, understreger Magnus Heunicke.

Torsten Schack Pedersen tilføjer, at flere aktører i markedet rynker på næsen af, hvad der foregår efter den fornyede kontrol.

- Vi er slet i mål endnu, mener Torsten Schack Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078