23948sdkhjf

Pladesmede fra Greve skal lære borgmester "japansk"

Solide Lean-resultater på værkstedet hos Andersen & Martini A/S i Greve.
- Selv om man står i spidsen for kommunal stordrift og flere hundrede ansatte, kan man sagtens tage ved lære de mest uventede steder.

Sådan lyder budskabet fra Greve Kommunes borgmester Pernille Beckmann (V), der i dag onsdag den 5. november trækker i arbejdstøjet for at besøge værkstedsafdelingen hos Andersen & Martini A/S i Greve.

5000 arbejdstimer sparet

Her skal hun med egne øjne se, hvordan det er lykkedes 15 pladesmede at finde sammen i et opsigtsvækkende japansk-inspireret Lean-effektiviseringsprojekt, der foreløbigt har fraskåret over 5000 arbejdstimer på årsbasis til en værdi af seks millioner kroner i unødig spildtid, og øget produktiviteten med over 53 procent - alt sammen uden at aflægge én eneste mand:

- Én ting er, når man kan øge produktiviteten fra ledelsesside - noget andet er, når medarbejderne står sammen, tager projektet til sig og bliver ledere i deres felt, lyder det stolt fra Andersen og Martinis driftschef, Henning Rostkjær, der med projektet håber at besøgende i værkstedet kan tage inspiration med sig og hjem til deres respektive virksomheder.

En sport at spare spild

Hemmeligheden bag Lean-effektiviseringsprojektet ligger ifølge pladesmedenes tillidsmand Michael Eriksson blandt andet i medarbejdernes evne til at kunne gøre en sport ud af spare og tune på processerne, så man undgår spild:

- Man taler i management-sprog om gamification, har vi lært - altså at gøre det til en leg at sætte arbejdet i system, og når du kigger rundt på vores værkstedshaller idag, er det også tydeligt, at det er blevet en sport for os at holde "japanerorden" på værktøjet«, forklarer Michael Eriksson. Men det er ikke kun på bundlinjen, at projektet har gjort sit til at forbedre livet på arbejdspladsen. Også på trivselsfronten er forbedringerne til at tage og føle på:

- Med projektet har vi fjernet unødig stress og derved forbedret "familielivet" samt styrket samarbejdet - det kan både private og offentlige arbejdspladser nemt få gavn af, mener Michael, der selv håber at Lean-projektet på sigt kan nedbringe reperationstiden for alle biler til kun tre dage.

Direktøren serverer pølser

Når året er omme anslår Henning Rostkjær, at projektet vil have sparet værkstedet for anslået 6 millioner kroner i unødige arbejdstimer blot ved at skære ned på de bureaukratiske processer - tid og penge der også kunne blive attraktive for kommunen at spare, medgiver Pernille Beckmann:

- Hvad der er sparet er som bekendt tjent, og vi har i en årrække i Greve Kommune selv arbejdet med Lean. Så vi er meget interesserede i at udveksle erfaringer med Andersen & Martini. Det kan begge parter kun blive klogere af.

I forbindelse med fejringen af projektet 5. november er Pernille Beckmann dog ikke den eneste, der må trække i arbejdstøjet, beretter Henning Rostkjær:

- Vores adm. direktør Peter Hansen sagde ved projektets begyndelse, at hvis dét her kunne lykkes så godt, som vi havde håbet, da ville han komme ned og servere pølser en hel dag. Dét løfte har jeg lovet medarbejderne at hænge ham op på, forsikrer han ifølge Ritzau.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078