Er fremtidens racere trekantede?
Et Le Mans-forsøg fra 2012 viser et bud på fremtidens racerbiler, som har mindre motorer og har samme form som en skive Toblerone-chokolade men kører lige så stærkt som de øvrige biler i Le Mans-feltet.
Derfor havde ingeniørerne også travlt med at udvikle tiltag, der gjorde bilerne bedre, og det har gennem tiden betydet meget for bilernes sikkerhed, udstyr og motorer, som med tiden er blevet bedre, mere avancerede og mere effektive.
Sådan er det ikke helt længere. I 70erne blev bilerne større og større og lignende i højere grad de racerbiler i LMP1-klassen, vi kender i dag. Derfor lancerede man gruppen, som nu er under betegnelsen prototyper, og blandt dem finder vi vognen DeltaWing, som deltog i Le Mans i 2012 på prøve - og i sin helt egen, unikke kategori.
Understyring
Al logik siger, at det vil være absurd at køre en trekantet bil i et racerløb, og med sin spidse næse og brede bag, er trekantet lige præcis, hvad DeltaWing er. Dermed bør bilen levere ustabil styring, lige som den må være yderst tilbøjelig til understyring.
Alligevel blev DeltaWing en lille succeshistorie, da den kørte op med mange af de øvrige biler ved Le Mans, hvor den debuterede i 2012, men blev kørt af banen efter godt seks timer. Den var med i kategorien for ny teknologi, og deltog derfor ikke officielt i nogle konkurrencer.
Men hvad er så formålet med at lave den? Jo, den opstod som project 56", hvor Nissan, Panoz og amerikanske Highcroft Racing var gået sammen om at lave en unik bil, der skulle gøre op med den traditionelle tanke om, at racerbiler, for at blive hurtigere, skulle have større hjul, større vinger, flere hestekræfter. Det er ikke tilfældet her. I DeltaWing er bilens vægt halveret, aerodynamikken forbedret 50 procent med mere. Det betyder en halvering af brændstofforbrug og omkostningerne, fordi bilen er mere simpel bygget op. Alligevel er den lige så hurtig, som de øvrige biler i de felter, den stiller op mod.
Batman-bil?
Fra nogle vinkler ligner DeltaWing en gammel Batman-bil, men den er knap så voldsom. DeltaWing blev designet og bygget med målsætningen om at fuldføre det berømte 24 timers løb på Le Mans på kun den halve mængde brændstof og forbrug af dæk end de nuværende sportsvognsprototyper. Derfor kører den i front med to 4" dæk leveret af Michellin og en turboladet firecylindret 1,6 liter. racermotor med direkte indsprøjtning fra Nissan.
Noget tyder på, at det lykkedes. Data fra en standard-LMP2-bil fra Le Mans indikerede, at den brugte 2.350 l brændstof og skiftede dæk for hver ca. 482 km - i alt ni sæt. Og mens LMP2-bilen havde et brændstofforbrug på ca. 1,77 km/liter, så kørte Nissan DeltaWing ca. 3,79 km/liter. Ikke dårligt for en bil, som kan køre en Le Mans-omgang på 3 minutter og 45 sekunder.
Selv om bilen ikke fuldførte i 2012, var der stor opmærksomhed om bilen, som fortsætter sin udvikling, selv om Nissan ikke længere er en del af projektet. Nissan er til gengæld på Le Mans med en ny el-bil, som til forveksling kan ligne DeltaWing. Hvordan den klarer sig i år, er ganske interessant. Projektet fra 2012 lever nu videre under navnet DeltaWing Racing, og man deltager i det nye United Sportscar Championchip med en coupéudgave, der følger kravene i serien.
Fakta om DeltaWing
Motor Nissan 4-cylindret, 1,6-liters DIG-T (Direct Injection Gasoline Turbo)
Maks. ydelse 300 hk ved 7.400 omdr./min.
Maks. drejningsmoment 310 Nm fra 400-6.750 omdr./min.
Gearkasse 5-trins sekventiel
Forhjul 15" diameter, 4" brede
Baghjul 15" diameter, 12,5" brede
Fordæk 10/31/15 Michelin
Bagdæk 310/620/15 Michelin
Vægt 575 kg med brændstof og fører
Vægtfordeling 28 % forrest, 72 % bagest
Længde 4,65 m
Bredde forrest 0,76 m
Bredde bagest 2,08 m
Akselafstand 3,05 m
Brændstofkapacitet 40 l
Tophastighed 315 km/t
0-100 km/h 3,3 sek.
Brændstofforbrug
Estimeret 230-250 gm/kwh