23948sdkhjf

Opel vil bruge computerspil til oplæring af bilfabriksarbejdere

Der kan hentes millioner af euro i besparelser, hvis fabriksarbejdere bliver hurtigere til at lære at samle de nye biler. Det danske firma Serious Games har udviklet et undervisningskoncept, der i øjeblikket afprøves på en af Opels fabrikker.
En Wii spillekonsol er ikke kun legetøj for børn og barnlige sjæle. Det danske firma Serious Games har sammen med Opel udviklet et undervisningskoncept, hvor Wii konsollen bliver brugt til at undervise fabriksarbejdere i at bygge biler. Som den første virksomhed i bilindustrien har Opel taget den nye teknologi til sig og afprøver i øjeblikket konceptet på en af Opels europæiske fabrikker. Det er planen at påbegynde indførelse af det danskudviklede system i 2015. Ved hjælp af en Wii spillekonsol, et kamera og en pc kan fabriksarbejdere lære at montere de mange forskellige dele til komponenterne i en ny bil i den rigtige rækkefølge. Alene til en dør er der langt over 50 forskellige dele og monteringsskruer, der skal samles i den helt rigtige rækkefølge under samlebåndsprocessen på fabriksgulvet.

Brugeren står foran en skærm og ved at bevæge armen og sin krop kan han eller hun udføre de forskellige processer og få hjælp til at samle tingene korrekt, inden det bliver alvor. Ved hjælp af Wii konsollen kan man styre komponenterne på plads, hvor de hører hjemme. Når en ny produktion påbegyndes, bygger fabriksarbejderne normalt et større antal for-serie biler, der populært sagt bruges til at øve sig på og til at indkøre produktionen.

- Kan vi reducere mængden af biler og komponenter, der skal bruges til at øve sig på, er der store besparelser at hente, siger ingeniør Frank Arlt, der leder projektet hos Opel.

Der er allerede computerprogrammer, der bruges til indlæring i forbindelse med fabriksproduktion, men de har flere svagheder påpeger Frank Arlt.

- De er for langt fra det miljø, fabriksarbejderne færdes i. Det dur ikke at sætte dem foran en pc med en mus. Det ligner slet ikke det miljø, de oplever på gulvet i en bilfabrik. Løsningen med brug af Wii ligner i langt højere grad den virkelighed, de møder. Og så kræver den intet kendskab til computere, siger Frank Arlt.

40 procent fætte fejl

De første analyser viser, at fabriksarbejdere, der er undervist på Wii i stedet for rigtige komponenter har en 40 procent tidsbesparelse og en større sikkerhed for at lave tingene rigtigt første gang. Systemet kan ikke erstatte brugen af prototyper til at øve sig på, men det kan reducere antallet betydeligt og dermed mindske omkostningerne i forbindelsen med opstarten af en ny bilproduktion.

Det nye koncept omfatter 35 standard-operationer på bilfabrikken.

- Vi kan reducere samle-fejl med op til 40 procent og reducere op til 50 procent af hardware-træningen på denne vis, forklarer partner og kommerciel direktør Mikkel Lucas Overby fra Serious Games/Sentio, som forleden demonstrerede det nye læringskoncept ved det årlige pressemøde i november hos Opel Danmark i Virum.

Serious Games, som kommer fra computerspil-verden, har samarbejdet med Opel i fire år, og lancerer sin version 1.0 af programmet til januar. Udrulningen sker i løbet af 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065