Afgiftsomlægning ikke opgivet
Uddrag fra formand Hans Vestergaards beretning på Bilbranchens generalforsamling den 27. maj i København.
Men nu viser det sig, at en skrotning af afgiften vil være langt billigere end først antaget. Det siger nye tal fra Skatteministeriet. Ministeriet blev bedt om at regne på, hvad det vil koste at afskaffe registreringsafgiften, når gevinster i form af øget momsbetaling og arbejdsudbud modregnes.
Svaret er, at staten henter 14,5 milliarder kroner om året på registreringsafgiften og vil lide et provenutab på knap syv milliarder kroner ved at afskaffe den. Detbety-der, at det er langt billigere at fjerne afgiften, end regeringen har givet udtryk for i Folketinget.
Så sent som i december sidste år anbefalede DIs Produktivitetspanel regeringen at gøre noget ved registreringsafgiften. De nye tal fra Skatteministeriet øger presset.
Vi har derfor ikke opgivet det fortsatte arbejde med at søge at påvirke politikerne for en omlægning. Og vi har fortsat et godt samarbejde med Bilimportørerne, FDM og AutoBranchen Danmark om ideer til en omlægning med en fornuftig overgangsordning.
Og som I kunne se, da I ankom til generalforsamlingen her i dag, har vi en hel måned en plugin-hybrid bil stående på Rådhuspladsen med udstilling og argumenter for en omlægning her ude i foyeren i Industriens Hus. Vi prøver altså hele tiden at påvirke omverdenen med vores synspunkter om registreringsafgiften.
Også fortsat demobil kamp
Også demobiler kæmper vi stadig med. Som bekendt spurgte vi sidste år i et såkaldt bindende svar om vi kan bruge vores indkøbspris, når vi skal beregne afgiften. Hertil svarede Skatterådet nej. En afgørelse, vi i Bilbranchen er fuldstændig uenig i. Og vi finder det uacceptabelt, at forhandlerne efterlades uden vejledning om det konkrete afgiftsgrundlag for demobiler. Vi har derfor i samarbejde med De Danske Bilimpor-tører indbragt afgørelsen for Landsskatteretten.
Landsskatteretten har oplyst, at vi tidligst kan forvente en afgørelse af sagen inden årets udgang.
Vi har endvidere haft en dialog med Skat om en praktisk løsning, indtil vi har Landsskatterettens afgørelse. Blandt andet har vi foreslået en form for "Code of conduct" hvor vi ville tage udgangspunkt i Skats register over fore-tagne afgiftsberigtigelser, og som ligger offentligt tilgængeligt på internettet. Men det har SkatT efter lange overvejelser afvist.
Vi har dog ikke opgivet at finde en løsning med Skat, men jeg må sige, at de er noget tunge at danse med.
Sideløbende med Landsskatteretssagen, der drejer sig om afgiftsberigtigelse ved køb af demobiler, har vi fået en ekstern advokat med speciale i skatteret til at udarbejde et responsum med titlen: "Til hvilken pris kan et leasingselskab afgiftsberigtige biler indkøbt til udlejning/leasing". Der findes mange forskellige leasingkonstruktioner, og responsummet forholder sig til princip-perne i de forskellige modeller.
Responsummet er blevet til i samarbejde med De Danske Bilimportører, og det er mit indtryk, at det er blevet læst grundigt i de forskellige importørvirksomheder og deres leasingpartnere.
Jeg håber, at det kan være med til at bremse de allermest kreative ideer for demo-finansiering.