23948sdkhjf

Applus atter i minus

Synsvirksomheden Applus fortsætter med røde tal på bundlinjen. Adm. direktør Per V. Rasmussen forventer, at virksomheden senest til næste år går i plus.
Mens det er blevet billigere for de danske bilister hvert andet år at få bilen synet, er det en knap så god forretning for landets største synsvirksomhed, Applus, som siden virksomheden i 2005 overtog Statens Bilinspektion har leveret blodrøde minusser på bundlinjen. Virksomheden har i den periode sammenlagt tabt 350 millioner kroner. Det får dog ikke Adm. direktør Per V. Rasmussen til at overveje at smide håndklædet i ringen.

- Faktisk er vi inde i en god udvikling og har afleveret det bedste driftsresultat nogensinde, siger han og peger på, at driftsresultatet for 2013 "kun" var på minus 9 millioner kroner mod små 100 millioner året før. Det store underskud i 2012 skyldes ifølge Per V. Rasmussen en ekstraordinær nedskrivning af goodwill.

- Det er min forventning, at vi måske kan levere et plus allerede i år – dog senest i 2015, siger han.

Applus købte sidste år konkurrenten A-inspektion og er i dag den dominerende spiller på markedet med 134 synshaller landet over og en markedsandel på mellem 30-35 procent.

- I forbindelse med overtagelsen gennemførte vi en række effektiviseringer og omstruktureringer, der blandet andet medførte afskedigelse af 18 mand og lukning af seks synshaller, siger Per V. Rasmussen.

Som at åbne frisørsalon

Markedet for syn af biler blev givet frit i 2005, hvor Applus købte Statens Bilinspektion, som ellers havde haft monopol på at syne køretøjer. Prisen var på 463 millioner kroner.

- Det har nok været vanskeligere at drive forretning i dette marked, der blev mere konkurrencepræget, end det nok var forestillingen, da markedet blev giver frit, siger Per V. Rasmussen, der understreger, at han kun har stået i spidsen for Applus i de seneste tre år, og således ikke har været involveret, da Applus overtog den statslige monopolvirksomhed.

- Jeg må også sige, at det nok er for nemt at etablere en synsvirksomhed for lette køretøjer. Jeg vil faktisk sige, at det er lige så let som at åbne en frisørsalon. Det kræver kun en kort efteruddannelse, leasing af noget materiel og en garage. Den store konkurrence har betydet et kolossalt pres på priserne, siger han.

Gevinst for forbrugerne

Forbrugerstyrelsen offentliggjorde sidste uge en rapport, der fastslog, at liberaliseringen har medført store kontante gevinster for forbrugerne, der samlet set løber op i 133 millioner kroner. Rapporten når frem til, at priserne for periodiske syn er faldet fra 480 kroner i 2004 til gennemsnitlig 424 kroner i 2013. Priserne på omsyn er faldet fra 300 kroner til 264 kroner. Rapporten understreger, at der kan forekomme lokale forskelle og priserne i og omkring storbyerne er markant lavere. Således koster et syn 650 kroner på Samsø, mens det kan fås for omkring 300 kroner flere steder i København. Dertil kommer, at der er kommet betydeligt flere synshaller, så såvel transporttider som ventetider er blevet formindsket. I 2004 var der 117 synshaller for lettere køretøjer, mens tallet i 2013 var vokset til 400.

Sag om transferpricing lukket

Applus’ store og vedblivende underskud har givet næring til rygter om skattespekulation. Applus er ejet af den spanske test- og målingsvirksomhed Applus+, som igen er ejet af kapitalfonden Carlyle Group. Applus+ blev i sidste måned børsnoteret i Spanien, dog stadig med Carlyle Group med bestemmende aktiemajoritet.

De danske skattemyndigheder indledte derfor en granskning af selskabets regnskaber, fordi der var mistanke om såkaldt transferpricing, hvor der spekuleres i koncernens interne handler – for eksempel ved at der betales for høje renter på lån fra moderselskabet, mens salg af immaterielle aktiver sker til underpris. I perioden 2007-2011 betalte Applus omkring 62 millioner kroner i interne rentebetalinger til virksomhedens koncernforbundne selskaber.

- Jeg kan oplyse, at sagen om transferpricing blev lukket med et forlig allerede sidste sommer. Jeg kan ikke oplyse, hvad forliget indebærer, men kan konstatere, at det ikke har haft negativ indflydelse på vores driftsresultat, siger Per V. Rasmussen.

Gevinst for bilisterne

Siden 2005 er det danske bilsynsmarked gradvist blevet liberaliseret. Det blev muligt for private virksomheder at blive godkendt til at gennemføre bilsyn, og den statslige monopolvirksomhed kom på private hænder. I 2007 blev maksimalpriserne for bilsyn ophævet, så prisdannelsen på bilsyn i dag er fri.

Der er i dag 400 synshaller, som må udføre periodiske syn og omsyn af lette køretøjer (person- og varebiler under 3.500 kg). Disse synshaller må ikke udføre reparationer på køretøjet, der kan have en indflydelse på synsresultatet. Derudover findes 138 omsynssteder, som kun må udføre omsyn. Her er der typisk tale om værksteder.

I 2013 blev der gennemført over 1,5 millioner bilsyn i alt. I 2004 blev der gennemført knap 1,3 millioner syn. I 2013 blev der gennemført cirka 1,1 millioner periodiske syn af lette køretøjer og cirka 0,2 millioner omsyn af lette køretøjer. I 2004 var de tilsvarende tal cirka 1,0 millioner periodiske syn og cirka 0,1 millioner omsyn.

Antal steget hvert år

Statens Bilinspektion havde i 2004 umiddelbart inden liberaliseringen 124 synshaller, og heraf synede 117 haller lette køretøjer. Allerede i 2005 blev antallet af synshaller fordoblet til omtrent 240, og antallet af synsvirksomheder eksploderede fra én til knap 80. Siden 2005 er antallet af både synshaller og -virksomheder steget hvert år.

I 2014 er der 420 synshaller fordelt på 170 virksomheder. Heraf syner 400 synshaller lette køretøjer.

Med Applus’ opkøb af konkurrenten A-inspektion fra 2014, ejer de nu omkring en tredjedel af alle synshaller til lette køretøjer. Købet af A-inspektion forøgede Applus’ andel af synshaller med seks procentpoint. FDM og Pava Bilsyn er de næststørste aktører med hver fem procent af alle synshaller.

A-inspektion kæmper også med røde tal - et underskud på 17,9 millioner kroner i 2013 - og samlet de sidste tre år et minus på over 40 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094