23948sdkhjf

Holmgang om bilafgifter kan følges på web-tv

Folketinget transmitterer skatteudvalgets debat i dag mandag kl. 14.30.
Skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) tager en holmgang med skatteminister Morten Østergaard (R) i Folketingets skatteudvalg i eftermiddag (mandag 23. juni) om regeringens bebudede bilafgiftsreform.

Det sker i et såkaldt samråd i skatteudvalget, som kan følges på Folketingets web-tv-kanal fra kl. 14.30. Den finder man ved at linke til www.folketinget.dk eller http://www.ft.dk/webTV.aspx. Web-tv-udsendelsen lægges i arkivet og kan ses senere.

De øvrige ordførere har samme ret til at blande sig i debatten som Lisbeth Bech Poulsen.

Rammen om mødet er følgende spørgsmål: "Af regeringsgrundlaget fremgår det, at det skal være billigere at købe en energirigtig bil, og at regeringen derfor vil fremsætte forslag til en provenuneutral reform af afgifterne på personbiler. Kan ministeren oplyse, hvornår man påtænker at fremsætte forslag til en sådan reform?"

Udtrykket "en provenuneutral omlægning" er centralt. Det betyder, at staten skal have samme afgiftsindtægter efter som før omlægningen.

Det tolker SF som minimum det samme, mens det hos de borgerlige betragtes som maksimum det samme.

Skriftlige spørgsmål

Trods den megen snak om høje bilafgifter har de borgerlige partier aldrig haft råd til at prioritere lavere bilafgifter, fordi der altid er en håndfuld andre skatter, som er mere presserende.

Lisbeth Bech Poulsen og skatteministeren har allerede taget et par prøverunder via skriftlige spørgsmål.

Her har Morten Østergaard nedskudt SF’s skatteordførers sondering om højere filterafgift – det vil sige afgift på forurening.

Lisbeth Bech Poulsen overvejer, om skalaen for brændstoføkonomiske skal strammes.

Her er skatteministerens underforståede budskab simpelt: Det er hulens svært at opretholde provenuet og brugtbilværdier, hvis man for alvor forlader princippet om, at registreringsafgiften tages af bilens salgsværdi.

Nøglen til en afgiftsreform er kørselsafgifter også kaldet km-afgift og roadpricing. Det tør politikerne ikke indføre endnu. Det er teknisk ladsiggørligt, men det kræver et stort apparat og en masse jura, der tager højde for usikkerheder hvad enten de måles i sekunder eller meter. Dertil kommer den almindelige diskussion om overvågning og hvem der kan kigge med.

Det radikale Venstre har et gammelt forslag om at plombere bilens kilometertæller og opkræve eksempelvis 35 øre/km eller 50 øre/km.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093