Kina tvinger vesten til nye bilmærker
Det vrimlede med nye bilmærker på verdens største biludstilling, Auto Shanghai 2013. Årsagen er, at myndighederne tvinger de udenlandske producenter til at skabe nye under-mærker.
Sådan lyder beskeden til alverdens bilproducenter, der i disse år etablerer sig på det svulmende kinesiske bilmarked, langt fra det skrantende europæiske hjemmemarked.
Resultatet er tydeligt på dette års biludstilling i Shanghai, der formentlig er verdens største med hele 17 haller og 1300 udstillede modeller.
Kravet om, at udenlandske producenter i samarbejde med deres kinesiske jointventure-partner skaber et nyt mærke, er ikke ny, men det er først nu, at forbrugerne for alvor ser flere af de nye mærker.
Når myndighederne stiller kravet, sker det blandt andet for at give de kinesiske mærker lettere adgang til den mere avancerede teknologi fra de vestlige producenter. Det skulle gerne øge konkurrenceevne i de kinesiske hjemmemærkers favør og det bliver der hårdt brug for i de kommende år, for myndighederne strammer også forureningskravene. Her er hovedparten af Kina-mærkerne bagud og i øjeblikket kan de fleste kinesiske producenter kun opfylde China IV-normen, hvilket betyder, at bilerne fremover ikke kan sælges i Beijing, der plages af massiv luftforurening og derfor har indført strammere krav til nye biler.
Buick blev til Baojun
GM er den største udenlandske spiller på det kinesiske marked med over 2,8 millioner solgte køretøjer i Kina sidste år og på Shanghai udstillede man over 50 forskellige modeller, heraf to af deres nyeste mærke, Baojun, der blev lanceret for knap et år siden. Baojun består af to modeller lige nu og er produceret sammen med SAIC Motor og Wulling Motors. Totalt har GM 12 partnere i Kina og ikke mindst mærket, Buick topper salgslisterne.
Volvo fortalte allerede for et år siden, at man planlægger et nyt mærke kun til Kina i samarbejde med Geely, men endnu er navnet ikke offentliggjort modsat Nissan, der har søsat Venucia som det nye under-mærke. Dermed er Nissan klar til at sælge Leaf-modellen som Venucia og på Shanghai viste man også et eldrevent koncept, der kaldes Viwa.
Toyota benyttede udstillingen til at varsle, at man søsætter to nye mærker, men afslørede kun navnet på det ene, nemlig Ranz. Mærkerne er udelukkende tiltænkt det kinesiske marked og produceres af den ene af Toyota to kinesiske samarbejdspartnere.
Tyske BMW har meddelt, at deres kommende mærke i samarbejde med Brilliance Automotive kommer til at hedde Zinoro og at første produkt bliver en ren elbil, der skal produceres på fabrikken i Shenyag, der blandt andet bygger lokale versioner af 3-serien og 5-serien.
GM er LCV gigante
GM sidder solidt på markedet for lette vans i Kina. I store dele af kæmperiget har man en markedsandel på over 50 procent. Blot to platforme bærer det meste af salget og topsælgeren er Wuling Sunshine og søsterbilen Wuling Rongguan. Begge bygger på en nærmeste oldgammel primitiv platform og produktionen har rundet 5 millioner vans.