Ronnys godkendelse lukker hans værksted
A.K. Center i Høng var egentlig blevet godkendt til at lave rustbeskyttelse. Men afstanden til nærmeste beboelsesejendom er 20 meter for kort, og derfor må værkstedet lukke.
Udover bilpolering gjorde værkstedets kabine det muligt at tilbyde undervognsbehandling. Derfor blev han i januar 2012 godkendt af Kalundborg kommune til at undervognsbehandle én bil om dagen. Herefter modtog kommunen klager fra en af Ronny Brix Petersens nabobygninger over, at værkstedet med sine 80 meters afstand til privat beboelsesejendom ikke opfyldte det lovmæssige krav på 100 meter i autoværkstedsbekendtgørelsen. De klager blev i første omgang blevet afvist af kommunen, men før sommerferien i år var der dårligt nyt til Ronny Brix Petersen.
- Jeg blev ringet op af en lokal journalist, der havde overværet byrådsmødet i Kalundborg Kommune. Han spurgte "Hvad har du at sige til sagen?". Jeg forstod ham ikke helt, men så kunne han fortælle mig, at mit værksted skulle lukkes, siger Ronny Brix Petersen.
Skræmmende fejl
For selv om Kalundborg Kommune havde afvist klagerne, så var de nået helt op til øverste instans, Miljøministeriet. Og her var budskabet klart. Det er ikke muligt at fravige afstandskravet på 100 meter til nærmeste beboelsesejendom, og derfor må A.K. Center lukke værkstedet på Charlottevej.
- Det er jo en tragisk fejl at blive udsat for. Jeg har også udgifter, men hvor skal jeg skaffe penge fra, når jeg ikke kan udføre mit erhverv. Det er langt fra sjovt, at værkstedet bare bliver pillet væk fra en, og man mister sin indtægtskilde, siger Ronny Brix Petersen, og fortsætter.
- Og det er jo skræmmende, at selvom man er blevet godkendt, så kan man blive lukket. Det er ikke betryggende i forhold til, hvis jeg skal starte mit værksted op et andet sted. Kan jeg stole på godkendelsen der?, spørger Ronny Brix Petersen.
Andre lokaliteter
Ronny Brix Petersen er blevet tilbud to andre steder af kommunen, hvor han kunne fortsætte med at undervognsbehandle. Et sted i Gørlev, 7 kilometer væk, og i Kalundborg, 20 kilometer væk. Men det må han, grundet en handicappet kæreste og hendes tidsbehov hjemme i Høng, afvise.
Hvor det ender, ved den 59-årige værkstedsejer ikke. Indtil videre har hans udlejer været forstående overfor hans økonomiske konsekvenser af lukningen, men det kan ikke bliver ved, udtrykker Ronny Brix Petersen. Som medlem af Auto-Butler kunne A.K. Center hente en del kunder derfra. For Ronny Brix Petersen er det i efteråret at undervognsbehandlingerne nærmest ville stå i kø. Årets efterårsindtjeningen får værkstedet i Høng nu ikke del i. Og grundet den manglende indtægt, har han end ikke haft mulighed for at betale for strømmen.
- Efter at være startet op med rustbeskyttelse i januar 2012, så var det faktisk først rigtig i dette efterår, at jeg skulle begynde at tjene mange penge. Jeg var godkendt til en behandling om dagen, og med en behandlingspris på 4000 kroner er det potentielt mange penge, jeg går glip af, siger han.
Beklagelig fejl
I Kalundborg kommunes teknik- og miljøudvalg er man ærgelig over, at sagen har udviklet sig, som den har gjort.
- Der har været nogle uklarheder omkring, hvordan reglerne skulle tolkes. Vores administration har rettet sig efter miljøloven, men på dette område er det nu blevet slået fast, at det er autoværkstedsbekendtgørelsen, der gælder. Vi er kede af, at sagen er endt med, at godkendelsen ikke er gyldig, både for os selv, men naturligvis også overfor Ronny, siger Bertel Stenbæk, formand for teknik- og miljøudvalget i Kalundborg Kommune.
Kommunen arbejder stadig på at sikre, at sagen ender med at Ronny økonomisk kommer ud af det på en ordentlig måde.
- Vi håber, at sagen slutter med en løsning hurtigst muligt, så Ronny kan komme videre med en dækkende erstatning, siger Bertel Stenbæk, der dog samtidig siger, at erstatningens størrelse nu er en sag, der afgøres af kommunens forsikringsselskab.
Den sidste arbejdsplads
Ronny Brix Petersen fylder 60 år til maj, og han havde håbet, at han kunne blive på Charlottevej indtil han fylder 65. Men det kommer ikke til at ske. Og om han nogensinde får startet A.K. Center op et andet sted, ved han ikke selv endnu. Rustbeskyttelsenskæden SUVO, som han er en del af, har hjulpet ham i sagen, og den 24. august har han et møde med sin advokat. Her skal de finde ud af, hvilket erstatningskrav han skal stille overfor kommunens forsikringsselskab for at have været centrum i et større godkendelsesroderi.
- Det er ufatteligt stressende at være dette igennem, og derfor overvejer jeg også at lade være med at flytte værkstedet. Kreditorer ringer hele tiden, og selvom de kan forstå situationen, så skal de også have nogle penge. Så jeg er ikke upåvirket af sagen, men hvad der skal ske er ude af mine hænder, siger han.
- Men jeg vil være ked af, hvis det slutter nu, og jeg mister kontakten til mine kunder, siger Ronny Brix Petersen, der indtil videre må lade spørgsmålet om, hvorvidt kunderne i fremtiden vil kunne A.K. Center i telefonbogen, lade stå hen i det uvisse.