Ringe tillid til bilforhandlere
Bilforhandlerne rangerer næstsidst på en 19. plads i ny analyse. D.A.F. og DBFU kommenterer.
Omvendt er politiet den faggruppe, vi stoler mest på, og vores tillid til ordensmagten vokser, i øvrigt som eneste faggruppe. Det viser den årlige troværdighedsanalyse fra Radius Kommunikation. Politikere, bilforhandlere og journalister skraber bunden som de mindst troværdige.
I analysen, der er foretaget af Epinion blandt godt 1000 danskere i alderen 18-65 år, har Radius Kommunikation bedt danskerne bedømme troværdigheden hos 20 faggrupper på en skala fra 1 til 5 hvor 5 er "meget høj", og 1 er "meget lav". Resultatet placerer endnu engang "de hvide kitler", sygeplejerskerne og lægerne, højst på troværdighedsbarometret tæt forfulgt af politibetjentene, der som eneste faggruppe kan notere sig for en stigning.
Ifølge kommunikationseksperten Nicolaj Taudorf Anderseer der flere årsager til, at politiet som eneste faggruppe fastholder sin troværdigheds-score, mens de øvrige faggrupper er gået tilbage.
- Én af årsagerne til den generelt faldende tillid er givetvis, at vi konstant bliver bombarderet med historier om, at vi ikke performer godt nok at vi skal være bedre, hurtigere og mere effektive for at modstå den globale konkurrence. Det lægger sig som et åg over befolkningen generelt, og den udvikling bliver faggrupperne både direkte og indirekte eksponenter for, siger Nicolaj Taudorf Andersen, som er seniorpartner i og stifter af Radius Kommunikation A/S. Han har været kommunikationsrådgiver siden 1997 og etablerede Radius Kommunikation i 2003.
Største troværdighedsdyk
Med et fald på over fire procent siden 2012 tegner de bankansatte sig sammen med lastbilchaufførerne for det største dyk i troværdigheden og ligger nu på det laveste niveau i de fem år, troværdighedsanalysen er blevet gennemført.
Politikerne indtager igen den absolutte bundplacering. Med et fald på syv procent i forhold til 2012, udgør de demokratiske beslutningstagere den eneste faggruppe, der haft en entydig, nedadgående kurs i de fem år.
D.A.F.: Forkert billede
- Det er ikke en vurdering, vi kan nikke genkendende til. Mange bilforhandlere gennemfører undersøgelser af kundernes tilfredshed i forbindelse med bilhandler, og her tegner sig et helt andet og positivt billede, siger adm. direktør Jens Brendstrup fra Danmarks Automobilforhandler Forening i en kommentar til undersøgelsen.
- I den seneste udgave af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse "ForbrugerForholdsIndekset" (FFI) rangerer nybilmarkedet på en fjerdeplads blandt utallige markeder i Danmark. Den undersøgelse viser et yderst velfungerende nybilmarked i Danmark, hvor forhandlernes forståelse af kundens forventninger og behov slår tydeligt igennem, tilføjer han.
D.A.F.-direktøren mener, at Radius-analysen, som han ikke tillægger stor værdi og som han betegner som "ikke specielt videnskabelig", skærer alle over een kam i autobranchen.
DBFU: God oplevelse
- Det er selvfølgelig ikke rart at finde sig selv så langt nede på listen, men jeg er dog så naiv at tro, at DBFUs medlemmer er med til at hive os op over politikerne. Og i kraft af vores stille og stabile medlemsfremgang kan vi måske overhale journalisterne ved næste måling, siger direktør Karl-Ove Pedersen, Dansk Bilforhandler Union, i en kommentar.
- Vi arbejder til stadighed på at sikre kunderne en god oplevelse, når de handler brugt bil med et af vore medlemmer, og en af mine kæpheste, når jeg taler med vore medlemmer i øjeblikket, er forventningsafstemning. Har sælgeren fokus på dette, undgår vi mange uoverensstemmelser, hvilket måske er med til at højne troværdigheden, tilføjer han.