Sammenhold og gode argumenter ændrede skrotlov
Efter lang tids intens indsats for at trænge igennem lykkedes det at overtale politikerne til at gøre det rigtige.
Men takket være gode og vedholdende argumenter fra en enig autofront er det lykkedes at trænge igennem til politikerne. Regeringen har nu sammen med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indset, at en reparationsgrænse på 65 procent er ødelæggende for både autobranche og erhvervsliv, og totalskadegrænsen bliver nu sat op til 75 procent i første omgang for 2014 og 2015.
- Det er meget stort, at det er lykkedes at få politikerne til at ændre holdning og forstå, at 65 procent-grænsen ødelægger meget og koster både job og lærepladser i autobranchen. Vores argumenter vandt til sidst, og det er en god morale, siger erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet, Lars Magnus Christensen.
Argumenteret alle vegne
Igennem de seneste måneder er det lykkedes at gøre det forståeligt, hvor store omkostningerne har været. Det skyldes, at hele autobranchen har argumenteret for sagen alle mulige vegne, i presse og direkte til politikere. Fra at være et meget besværligt ord er reparationsgrænsen nu et kendt begreb, som også folk uden for autobranchen taler om.
- Den udvikling har mange æren for. Vi har været inde på Christiansborg med en trafikskadet bil. Lokale autofolk har henvendt sig til deres politikere og været i den lokale presse. Radio og tv har været ude på værkstederne. Så alt i alt har hele denne sag øget opmærksomheden på hele autobranchen, og betydet bred opbakning, siger Lars Magnus Christensen.
Trukket på samme hammel
Håndværksrådet glæder sig over det gode samarbejde på tværs af alle autobranchens organisationer.
- Alle har trukket på samme hammel. Og det har medført ændringen. Men det er også meget positivt, at politikerne har lyttet til erhvervslivet og tænkt over argumenterne, og nu ændrer en lov, de selv har stået bag i 2010. Det fortjener respekt, siger Lars Magnus Christensen fra Håndværksrådet.
Så det var en sejr, men Håndværksrådet falder ikke i søvn på laurbærrene. Reparationsgrænsen burde være højere end de 75 procent samtidig med, at man kigger på skadesopgørelsesmetoden. Og så skal det være en permanent ordning i stedet for kun at gælde i 2014 og 2015.