23948sdkhjf

Forsvaret - en overset kunde

Ikke mange bilforhandlere tænker sikkert over, at det danske forsvar indkøber køretøjer af mange forskellige slags - køretøjer, som også skal serviceres. Det var emnet for et møde, som Bilbranchen for nylig afholdte for sine medlemmer.
For mange bilforhandlere forekommer det måske kompliceret og omstændeligt at sælge til Forsvaret, men Forsvaret står overfor en række større indkøb - blandt andet af køretøjer - i de kommende år, så der er en overset forretningsmulighed.

Det ønskede Bilbranchen at sætte fokus på og havde derfor indbudt sine medlemmer til et møde forleden, hvor eneste punkt på dagsordenen var de oversete forretningsmuligheder i Forsvaret.

Sekretariatsleder Frank Bill fra brancheforeningen FAD - Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark fortalte på mødet, om de krav man skal leve op til som leverandør til Forsvaret. Han lagde ikke skjul på, at Forsvaret er en verden for sig.

- Der er særlige regler og en særlig kultur. Det kræver tålmodighed at komme ind her, der skal drikkes rigtig meget kaffe og holdes rigtig mange møder.Derfor må man som virksomhed tage en strategisk beslutning, vil vi det her eller ej?, sagde Frank Bill blandt andet.

Han lagde heller ikke skjul på, at Forsvaret stiller meget høje kvalitetskrav. Materiellet skal bare fungere efter hensigten, i en krigssituation duer det ikke, hvis materiellet svigter, derfor de høje kvalitetskrav.

Han sagde også, at man skal være forberedt på, at man ikke får nogen indtjening i de første to-tre år, så det skal man som virksomhed kunne tåle.

Mange køretøjer

Når det så er sagt, så er der skam muligheder for bilforhandlere, for Forsvaret har brug for mange forskellige slags køretøjer.

Oberstløjtnant Vagn Søgaard Petersen, chef for forretningsområde Kampstøtte i Hærens Materielkommando, satte mere præcise ord på, hvilke muligheder der er. Biler hører ind under Hjulkøretøjssektionen, og her sker der - som i resten af Forsvaret - store ændringer for tiden. Men det står fast, at denne sektion har ansvaret for at anskaffe personvogne, MC’er, ATV’er, scootere med videre.

Vagn Søgaard Petersen fortalte om processen fra en idé opstår til, at et udbud bliver udformet. Typisk vil et udbud indeholde en række krav til køretøjerne, og kravene deles op i et antal ubetingede (skal) krav og et antal betingede (bør) krav. Hvis man ikke kan leve op til de ubetingede krav, er man som bilforhandler på forhånd dømt ude. Til gengæld har Forsvaret en forpligtigelse til at formulere disse krav, så flest mulige kan være med.

Man skal ikke forestille sig, at Forsvaret udelukkende har brug for tunge køretøjer, for der bruges faktisk også mange almindelige personbiler.

- Vi har det, vi kalder puljekøretøjer, som er delebiler. Da jeg for eksempel skulle til mødet her, lånte jeg en bil, en Passat med militære nummerplader.

- Vi indgår aftaler for to-årige perioder, hvor alt servicearbejdet bliver lavet på jeres værksteder. Bilerne bliver ikke serviceret på vores egne værksteder. Det er Hertz, som administrerer delebilerne, og ordningen kommer til at omfatte alle de administrative køretøjer i meget nær fremtid. Så i nær fremtid skal vi til at indkøbe mange puljekøretøjer.

- Vi fokuserer på vores kernekompetence, som er at uddanne soldater. Det er ikke at uddanne en mekaniker på et værksted, det er jeres kernekompetence. Og puljekøretøjerne skal ikke køre i Afghanistan, derfor kan vi let lægge servicearbejdet ud, sagde Vagn Søgaard Petersen som forklaring på, at Forsvaret i nær fremtid vil efterspørge værkstedsydelser i større omfang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081