De dyre dråber har faktisk holdt prisen
Næsten alle synes, det er dyrt at fylde bilens tank med brændstof, men faktisk er det blevet billigere, fordi priserne er ret stabile og bilerne kører meget længere på literen. Man skal til gengæld køre længere for at finde en tankstation, men ikke så langt som i vore nabolande.
Priserne er dog kommet længere ned igen, og de forventes at falde yderligere. Om ikke før så i 2014. Da ventes råolieprisen ifølge den norske regering at falde til 600 NOK pr. tønde og yderligere til 535 NOK i 2015, skriver EOF på sin nyhedsside. Forklaringen er, at USA selv producerer mere olie, og at det øgede udbud presser prisen ned. Desuden køber Kina mindre olie end før. Da råolieprisen var på sit hidtil højeste i 2008 kostede en tønde råolie næsten 150 USD, hvilket i dagens valuta vil svare til omkring 825 NOK og dermed også nogenlunde det samme i DKK.
Fire minutter arbejde
Hvis man tager højde for den inflation, der har været siden 1970, så var benzinprisen faktisk allerede i begyndelsen af 1980erne oppe på, hvad der svarer til mere end 14 kroner per liter i vejledende udsalgspris på bemandede stationer. Selv om der også var lidt priskrig dengang, var det dog småpenge, det handlede om, i forhold til, hvad det har været i de seneste 10 år, hvor der ofte kunne være en prisnedsættelse på en krone per liter.
EOF har også sat tal på, hvor længe man skal arbejde for at tjene til en liter benzin. For hele den 38 år lange periode fra 1974 til 2012 ligger gennemsnittet på fire minutter før skat. Perioden først i 1980erne skiller sig ud. Da skulle man skulle arbejde over seks minutter, så da var benzinen faktisk relativt dyrere end i dag. Fra slutningen af firserne og op gennem det meste af halvfemserne gik prisen den anden vej, men fra 2010 har den så igen i gennemsnittet ligget på fire minutter arbejdstid pr. liter benzin.
Stabile markedsandele
Statistikken viser også, hvordan markedsandelene fordeler sig mellem de olieselskaber, der er på det danske marked. Når det gælder det totale salg af olieprodukter på det danske marked i 2012 lå Statoil Fuel & Retail inklusive 1-2-3 og Jet på førstepladsen med 24 procent tæt forfulgt af Shell inklusive Shell Express med 23,7 procent. Statoil Fuel & Retail skiftede navn fra Statoil i 2010 og overtog samme år Jet, og kom dermed ind på "førstepladsen". Den havde ellers siden 2000, som statistikken går tilbage til, tilhørt Shell.
Totalsalget af olieprodukter dækker ud over benzin og diesel til vejtransport også fyringsolie, diesel til landbrug og entreprenørmaskiner, fuelolie og andre olieprodukter.
På tredjepladsen for totalsalget ligger OK med 15,4 procent. OK overtog DK Benzin i 2005 og dermed også dette selskabs markedsandel på 2,4 procent og lidt til. De næste på rangstigen over totalsalget er Uno-X, som siden 2009 også har omfattet HydroTexaco/YX med 11,8 procent og Q8/F24 med 11,4 procent. Øvrige selskaber som blandt andre er Haahr og Goon har en samlet markedsandel på 13,7 procent.
Salget af dieselbiler har været stigende i de seneste år, men samtidig er dieselbilerne blevet mere brændstoføkonomiske. Statoil Fuel & Retail har siden 2005 ifølge statistikken haft den største markedsandel inden for salg af diesel med an markedsandel i 2012 på 29,8 procent foran Shell/Shell Express med 21,3 procent.
Længere til tanken
Igennem flere år har antallet af tankstationer været faldende fra 2546 i 1997 til omkring 2000 i dag, hvor EOF vurderer, at tallet har stabiliseret sig. Siden 1997 har antallet af bemandede stationer været faldende, mens antallet af ubemandede stationer har været stigende og er relativt fordoblet. De ubemandede stationer udgør i dag 70 procent, og de bemandede 30 procent af de 2000 stationer.
Det er hovedsageligt de små lokale tankstationer, der er lukket til fordel for store, centralt beliggende stationer. Statistikken nævner, at det blandt andet skyldes skærpede krav til miljøsikring, hvor omsætningen på stationer ikke har retfærdiggjort de nødvendige investeringer.
Til trods for det relativt store fald i det samlede antal stationer, har Danmark dog stadig mange stationer i forhold til antallet af indbyggere og personbiler sammenlignet med vore nabolande.
Går man længere tid tilbage, til 1967, havde vi i Danmark 8.000 tankstationer fire gange så mange som i dag. I perioden fra 1967 til i dag er kørslen på de danske veje næsten tredoblet. Og bortset fra et lille fald i trafikudviklingen i 2009 0g 2010 på grund af den økonomiske krise, har den været støt signende og er det igen fra 2011, mens den er fladet ud i 2012.