23948sdkhjf

Autofolk med til køreplan for grønnere transport

Transportminister Pia Olsen Dyhr inddrager brancher i arbejdet med klimaforslag.
FDM, De Danske Bilimportører og Dansk Elbil Alliance er blandt de organisationer, som transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) indbyder til at følge udformningen af en køreplan - et såkaldt ’roadmap’ – for grønnere transport, der skal medvirke til at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

Det sker i to grupper. Den ene er de direkte involverede, der skal kigge på konkrete virkemidler, og den anden er for dem med en større samfundsinteresse, som skal se på brede løsninger, som Pia Olsen Dyhr formulerer det.

FDM sidder i den første følgegruppe med brancheorganisationer. De øvrige medlemmer er 3F, DI transport, Dansk Erhverv, DTL, ITD, Danske Busvognmænd, Rederiforeningen, Trafikselskaberne i Danmark og Danske Havne.

DBI og DEA i den anden følgegruppe om teknologierne. De øvrige er Teknologirådet, Concito, Det Økologiske Råd, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Cyklist Forbund, Partnerskabet for brint og brændselsceller, Landbrug & Fødevarer, Energi- og Olieforum (benzinselskaberne), en repræsentant for gassektoren, BioRefining Alliance og WWF.

El og gas efter 2020

Planen udarbejdes af trafikministeriet i samarbejde med klima- og energiministeriet. Den skal være færdig i foråret 2014, og undervejs afholdes temamøder og en midtvejskonference.

Effektivisering, nye drivmidler og adfærdsændringer er Pia Olsen Dyhrs overskrifter på de tre hovedemner. Hun lægger tyngden på effektivisering af bilparken frem mod 2020, det vil sige længere på literen.

Efter 2020 gælder det et skift i drivmidler til el og gas og, hvordan transportsystemet bruges.

- En grønnere transport kræver et skift i vores adfærd, så flere benytter den kollektive transport, cykler eller går, pointerer Pia Olsen Dyhr.

Teknologier skal modnes

Regeringens mål er 40 procent lavere CO2-udledning i 2020 i forhold til 1990. Klima- og energiminister Martin Lidegaards (R) klimaplan og virkemiddelkatalog handler om at finde de sidste seks procent CO2-besparelser, som der endnu ikke er truffet en politisk aftale om.

Transportsektoren skånes i regeringens klimaplan, fordi initiativerne endnu er for dyre. Det er ikke ensbetydende med, at der ikke skal ske noget. Pia Olsen Dyhrs køreplan kan ses som et mellemspil til den fase, hvor transportsektoren for alvor afkræves CO2-reduktioner.

Flere røster taler for, at transportsektoren bør reducere straks. Det gælder eksempelvis landbruget (Landbrug & Fødevarer), som er udset til at bære en broderpart af CO2-besparelserne i Martin Lidegaards klimaplan.

Grønne græsrodsforeninger vil også gerne have en kraftig indsats ud fra devisen, at alle sektorer bør bidrage.

Martin Lidegaard værger for sig:

- Transportsektoren venter på modning af teknologier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12