Skrotgrænsen forhøjes til 75 procent
Lempelsen gælder i 2014 og 2015 og vil betyde 2000 flere genopbyggede biler om året. Kommentarer fra AUTIG, D.A.F., Metal, Håndværksrådet og Bilbranchen.
Forhøjelsen gælder midlertidigt i 2014 og 2015. Den skønnes at omfatte 2000 biler og give værkstederne yderligere arbejde for omkring 125 millioner kroner årligt. Med andre ord kan autobranchen se frem til 4000 ekstra genopbygninger til en værdi af en kvart milliard.
"Det ekstra reparationsarbejde vil isoleret set medføre øget beskæftigelse i de virksomheder, der reparerer bilerne eller leverer ydelser hertil. Der afsættes 40 millioner kroner i 2014 og 135 millioner kroner i 2015 til gennemførelse af initiativet," hedder det i aftalen. Det er i alt 175 millioner kroner.
I et sidepapir sættes lempelsen lidt højere brutto, nemlig i størrelsesordenen 50 millioner kroner og 150 millioner kroner i 2015. Det er lidt lavere end Skatteministeriets vurdering i efteråret 2010, da stramningen blev vedtaget med virkning fra 1. januar 2011.
AUTIG: Positivt skridt
- Alt i alt er regeringens vækstpakkeaftale med næsten alle Folketingets partier et positivt skridt i den rigtige retning. I særdeleshed er forhøjelsen af reparationsgrænsen fra 65 til 75 procent en særdeles velkommen imødekommelse af autobranchens forslag om et sikkert middel til øget jobskabelse samtidig med, at ændringen opbløder regler, som aldrig har fundet forståelse endsige accept i branchen, siger direktør Frank R. Hansen fra AUTIG.
Ændringen skønnes at koste 40 millioner kroner i 2014 og 135 millioner kr. i 2015. Denne beregning er AUTIG imidlertid ikke enig i og brancheforeningen vil arbejde videre med at få fjernet reglerne helt på dette område, hvor ingen andre lande i verden lovgiver.
D.A.F.: Tilfredsstillende
- Det er særdeles tilfredsstillende, at regeringen, V, K, LA og DF har lyttet til ønsket fra Danmarks Automobilforhandler Forening og en enig autobranche om at forhøje reparationsgrænsen for beskadigede biler fra de nuværende 65 procent til 75 procent, siger Jens Brendstrup, adm. direktør for D.A.F., i en kommentar til, at forhøjelsen af reparationsgrænsen er en del af den vækstpakke, som regeringen og partierne bag vækstplanen har fremlagt her til aften.
- D.A.F. og den øvrige autobranche har dokumenteret, at sænkningen af grænsen til 65 procent har kostet 400-800 job på landets autoværksteder svarende til en tabt omsætning på cirka en halv milliard kroner. Dertil kommer jobtab i beslægtede erhverv som reservedelsforhandlere og -producenter, autogenbrugere, autoglas og dækbranchen. Sidst - men ikke mindst - har den lave grænse betydet, at bilforhandlerne har været tvunget til at reducere antallet af lærlinge på deres værksteder. Med den nye vækstplan vil denne negative udvikling blive bremset, når grænsen fra og med 2014 rulles tilbage til 75 procent, og dét er udtryk for seriøst og prisværdigt politisk håndværk fra partierne bag aftalen, siger Jens Brendstrup.
Han pointerer dog, at foreningen vil arbejde videre på at overbevise politikerne om, at den forhøjede grænse på 75 procent bør blive permanent.
Metal: Tænk på de unge
"Autobranchen i Dansk Metal noterer med tilfredshed det indgåede forlig om forhøjelse af reparationsgrænsen for totalt skadede biler fra de nuværende 65 til 75 procent. Imidlertid skal vi stærkt opfordre aftaleparterne til, at ændringen af reparationsgrænsen gøres permanent, idet den midlertidige forhøjelse på to år i sagens natur ikke vil resultere i den nødvendige forøgelse af lærlingeaftaler i branchen. Tænk på de unge mennesker", lyder en udtalelse fra Autobranchen Aalborg (Thorkild Greve), Autobranchen Aarhus (Lasse Bøttcher), Autobranchen Odense (Kurt Nielsson) og Autobranchen Hovedstaden (Willy Jørgensen), dateret den 22. april i Aarhus.
Råd: Vil skabe 1000 job
Hævelsen af reparationsgrænsen fra 65 til 75 procent vil skabe op til 1000 job. Det vurderer Håndværksrådet, efter at det søndag aften stod klart, at parterne bag vækstaftalen nu hæver reparationsgrænsen, så flere skadede biler repareres og færre skrottes.
- Det er glædeligt, at vi nu får genskabt nogle af de op imod 1000 arbejdspladser og et stort antal lærepladser, som forsvandt, da den forrige regering sænkede reparationsgrænsen, siger erhvervspolitisk konsulent Lars Magnus Christensen.
Aftalen bøder på de skadevirkninger, den sænkede reparationsgrænse har haft på både miljøet og den danske autobranche.
- Miljøet vinder ved, at vores ressourcer udnyttes bedre, når gode biler bliver repareret i stedet på blive kasseret, siger Lars Magnus Christensen fra Håndværksrådet, som er hovederhvervsorganisation for cirka 20.000 små og mellemstore virksomheder og deriblandt mere end 2000 virksomheder i autobranchen.
Bilbranchen: Glædeligt
- Grænsen for færdselsskadede biler har haft negative virkninger for virksomheder og ansatte inden for autoområdet. Siden seneste ændring af grænsen er beskæftigelsessituationen ikke forbedret, og bilsalget omfatter nu langt flere små biler, der hurtigt rammer grænsen. Samtidig betyder reparationsgrænsen, at der oprettes færre lærlinge- og praktikpladser på autoområdet. Derfor er det glædeligt, at grænsen sættes tilbage til 75 procent, udtaler branchedirektør Thomas Møller Sørensen, Bilbranchen under DI.
Bilbranchen har sammen med branchens øvrige organisationer samt Dansk Metal og Malerforbundet arbejdet for at hæve reparationsgrænsen for færdselsskadede biler. Det er blandt andet sket via en fælles henvendelse til regeringen i februar.