23948sdkhjf

Bilejere vil ikke sikre nummerpladerne

Antallet af stjålne nummerplader i Nordsjælland er tredoblet på få år. Men bilejerne siger nej til at få pladerne skruet fast, oplyser Bilbranchen. Men en arbejdsgruppe under politiet vil gøre det lovpligtigt at sikre nummerpladerne med envejsskruer eller en særlig monteringslim.
Nye bilejere siger nej tak til at få nummerpladen skruet fast, så den er sværere for tyven at stjæle.

Siden 2008 er antallet af stjålne nummerplader tredoblet i Nordsjælland. Sidste år forsøgte politiet med flere forskellige aktioner at overbevise bilejerne om, at de skal sikre deres nummerplader med envejsskruer eller fastgøre dem med monteringslim. Samtidig opfordrede politiet autoforhandlerne til at hjælpe deres kunder med at sikre pladerne, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Alligevel blev der 2012 stjålet 3338 nummerplader i Nordsjælland.

Men mange kunder ikke interesseret i den pakke, som autoforhandlerne tilbyder med sikring af nummerplader, bilmåtter og advarselstrekant, oplyser Bilbranchen.

- Det er mit indtryk, at kunderne i ret begrænset omfang siger ja tak til at få fastgjort nummerpladerne. De fravælger den ydelse, når de køber bil, siger jurist i Bilbranchen, Nils Suhr Andersen.

Dermed er det svært for branchen at hjælpe kunderne, erkender han.

På bare et år er antallet af stjålne nummerplader vokset med over 500, fra 2817 i 2011 til 3338 i 2012. I 2008 blev der stjålet 1179 sæt nummerplader. Og det er ikke bare til ulejlighed for bilejerne, når de skal have nye plader på bilen. Det gør det også sværere for politiet at efterforske den kriminalitet, som tyvene bruger nummerpladerne til at skjule.

- Jeg er ked af at høre, at der ikke er flere, der tager imod tilbuddet om at få fastgjort nummerpladerne. Vi har kunnet konstatere, at det virker. Det er effektivt, hvis det er vanskeligt at få pladerne af. Det begrænser riskoen for at få stjålet dem, og at tyvene kan bruge dem til anden kriminalitet, siger Finn Borch Andersen, politidirektør i Nordsjællands Politi, til avisen.

Nordsjællands Politi tilbød sidste år autoforhandlerne en plakat, som signalerede vigtigheden af at fastgøre nummerpladerne. Men det kampagnetilbud var der ikke ret mange, der vendte tilbage for at tage imod, påpeger Finn Borch Andersen.

Politiet holdt også flere velbesøgte aktioner, blandt andet i Helsingør og Lyngby, hvor man kunne møde op og få hjælp til at fastgøre nummerpladen.

Lovpligtig sikring på vej

En arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Rigspolitiet, Skat, Trafikstyrelsen, Det Digitale Motorregister og FDM er imidlertid ved at lægge sidste hånd på et oplæg til justitsminister Morten Bødskov om at gøre det lovpligtigt at sikre sine nummerplader med envejsskruer eller en særlig monteringslim, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Indholdet i oplægget er kort og godt, at nummerpladerne skal fastgøres. Det skal gøres vanskeligere at stjæle dem. Det er et problem, at man så nemt kan miste sin bils identitet, som nummerpladerne er. Det ulejliger en masse bilister, da de skal ud og købe nye plader, og det bliver brugt til at skjule kriminalitet, siger Jørgen Jørgensen, afdelingsleder for FDM's rådgivningsafdeling og selv med i arbejdsgruppen, til avisen.

- Men om udvalgets arbejde resulterer i, at det bliver ophøjet til lov, ved vi ikke endnu, tilføjer han.

Arbejdsgruppen er blevet nedsat efter ønske fra politiet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078