23948sdkhjf

Afgiften på smøreolie stiger

Folketinget hastebehandler et lovforslag om højere energiafgifter, og smøreolie ryger med for at skaffe penge til solcellestøtten.
Smøreolie stiger 1. februar som følge af indførslen af en forsyningssikkerhedsafgift. Både EOF og Mineralolie Brancheforeningen protesterer mod stigningen, men skatteminister Holger K. Nielsen (SF) står stejlt på sit: Smøreolie er rumvarme.

Rumvarme i sammenhæng med energiafgifter er alt det, som ikke er proces, forklarer skatteministeren.

Autobranchen kommer derved til at yde en skærv til støtten til strøm fra solceller. Afgiften på smøreolie stiger med 16,7 procent eller godt 36 øre per liter til over to en halv krone.

Gælder fra 1. februar

Lovforslaget om energiafgifter på fossile brændsler, der indeholder den ekstra afgift på smøreolie, er en hastesag for de syv energiforligspartier, det vil sige alle partier med undtagelse af Liberal Alliance. Det skyldes, at man skal have penge til solcelleindgrebet.

Lovudkastet blev udsendt i høring i juleferien. Lovforslaget blev førstebehandlet fredag 11. januar, og efter vedtagelsen 29. januar kan loven træde i kraft 1. februar.

Energi- og Olieforum, EOF, bemærker ironisk i sit høringssvar, at man ikke kender til, at smøreolie anvendes til rumopvarmning nogetsteds i Danmark, og der er heller ikke fare for forsyningssikkerheden.

- En forøgelse af afgiften på smøreolie vil belaste erhvervslivet yderligere, hvilket der ikke er taget højde for i lovforslaget. Derudover er der efter deres oplysninger hverken i Sverige eller Tyskland afgifter på smøreolie. En forhøjelse vil kunne føre til yderligere grænsehandel, anfører EOF.

Fuld genanvendelse

Mineralolie Brancheforeningen ønsker smøreolie undtaget fra lovforslaget.

- Lovforslaget taler om en forsyningssikkerhedsafgift, hvilket ikke er relevant for smøreolier, da 100 procent af den solgte smøreolie i Danmark indsamles og genraffineres til ny baseolie primært på et dansk raffinaderi, nemlig Dansk Olie Genbrug A/S's anlæg i Kalundborg, påpeger mineraloliebrancheforeningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079