D.A.F.: Lovstramning bag stort fald i salget af biler
Alt tydede på, at 2013 skulle være et nyt rekord år for bilsalget. Men nye tal for juli måned skuffer markant. Danskerne købte kun 14.125 personbiler i sidste måned, og det er 14 procent færre i forhold til samme måned sidste år.
Adm. direktør i Danmarks Automobilforhandler Forening, Jens Brendstrup, forklarer det markante fald med en skelsættende lovændring i 2012.
- Regeringen strammede sidste år reglerne for leasing- og demobiler. Skæringsdatoen for at indregistrere biler under den gamle ordning var 31. juli 2012. Derfor blev der i juli 2012 indregistreret et unaturligt højt antal biler, og det slår så kraftigt ud i år, siger Jens Brendstrup.
Færre leasingaftaler
Bilsalgsstatistikken for den forgangne måned bekræfter Jens Brendstrups forklaring. Antallet af leasingaftaler faldt nemlig hele 33 procent i forhold til juli 2012. Særligt de store familiebiler, der tidligere var en typisk privatleasing-bilklasse, er blevet ramt. I juli 2012 stod de store familiebiler for 13 procent af nybilsalget, mens de nu kun udgør otte procent. Siden januar i år er antallet af leasingaftaler foreløbig faldet knap 28 procent i forhold til samme periode sidste år.
- Vi havde forventet, at ændringen af reglerne for leasing- og demobiler ville reducere salget af leasingbiler ganske kraftigt. Men det er først nu, at vi ser de fulde konsekvenser af lovforslaget, konstaterer Jens Brendstrup.
Stadig positivt personbilssalg
Faldet i juli måned ændrer dog ikke på, at personbilsalget i 2013 fortsat viser fine takter og ligger 5,6 procent højere end på samme tidspunkt sidste år. Det er fortsat de små biler, som driver væksten i personbilsalget. Mikro- og minibilerne udgør nu næsten 60 procent af det samlede salg af nye biler i Danmark. Det er også fem procent mere end sidste år.
- De lave priser på de små biler er da positive, da flere danskere nu har råd til en bil. På den anden side gør de det endnu sværere at få en bilforretning til at løbe rundt, da avancerne på de mindste biler er nærmest ikke-eksisterende, slutter Jens Brendstrup.