Den selvkørende bil rykker tættere på
Den dag, hvor man blot overvåger sin bil bag rattet, kommer nærmere. Continental vurderer, at næsten fuldautomatisk kørsel i dagligdags situationer bliver mulig i 2016. Fra 2025 vurderer man, at komplet fuldautomatisk kørsel er teknisk muligt.
Det lyder som fjern fremtidsmusik, men den selvkørende bil er tættere på at blive til virkelighed, end man umiddelbart skulle forestille sig.
Sådan lyder beskeden fra Continental, der forleden præsenterede en række af de elektroniske løsninger, der skal til for yderligere at nå målet om fuldt selvkørende biler i 2025.
Den største forhindring ser lige nu ud til at blive, at alverdens jura skal tillade, at elektronik, stribevis af kameraer og endnu flere sensorer overtager de fysiske input og vurderinger, som du som chauffør udfører, når du sidder bag rattet.
Vejen frem mod at bilerne bliver i stand til selv at køre, kræver masser af elektronik, der forbindes med internet og i selve bilen endnu kraftigere computersystemer.
Udfordringen er, at fortolke de informationer som bilen fodres med fra kameraer og radarsystemer og lynhurtigt omsætte det til styreinput.
Vi har tidligere prøvet prototyper fra det nu afsluttede EU forskningsprojekt, HAVEit (Highly automated vehicles for intelligent transport), som Continental har været med i, men lige nu sidder vi i en VW Passat, der er en videreudvikling af bilen fra forskningsprojektet.
Den er nu i stand til at genkende flere mulige farer og det er imponerende at opleve, hvordan bilens mange kameraer kan holde sporet perfekt op mod en til lejligheden konstrueret kantsten på en vej, hvor der vel at mærke ikke er nogle hvide streger, som den slags systemer ellers benytter som vigtigste pejlemærker for at holde en korrekt placering på vejen.
Lige nu er bilen det mest konkrete resultat af de omkring 1300 specialister hos Continental, der udelukkende arbejder med af udvikle systemer til "automated driving". Næste skridt er blandt andet nye prototyper, der udvikles i samarbejde med BMW. Totalt arbejder omkring 1300 mand hos Continental udelukkende med at nå målet om biler, der kører automatisk.
Mere elektronik
Udviklingsarbejdet hen mod automatisk kørsel betyder blandt andet lanceringen af et nyt fuldt elektronisk bremsesystem, hvor man efterligner den bremsefornemmelse, vi kender fra konventionelle hydrauliske systemer. Det system får vi også lejlighed til at prøve i en amerikansk Ford C-Max Hybrid og det er i stand til at opbygge et ekstremt bremsetryk på ultrakort tid.
Resultatet er kortere standselængder, og samtidig betyder det, at fornemmelsen i bremsepedalen kan designes, så eksempelvis en Ford Fiesta i bremsepedalen opleves nøjagtig som en 30 tons lastbil. I en direkte sammenligning med et konventionelt system er det elektroniske system en del lettere, indeholder færre komponenter og fylder meget mindre.
Telefonen hjælper med at holde dæktrykket
Bilen dytter, når der er korrekt tryk i dækket, uanset om bilen er tom eller fuldt lastet og om dækkene er varme efter mange timer på motorvejen. Disse praktiske muligheder er en realitet med Continental Tire Informations Systems, der i en kommende version blot består af en lille dims, der vulkaniseres ind i dækkets trædeflade på indersiden.
Ifølge EU-lovkrav skal alle nye biler og påhængskøretøjer, der registreres fra 1. november 2014 være udstyret med et overvågningssystem.
Hvordan reglerne bliver i praksis, er endnu ikke klart, men det er sikkert, at der stilles krav om, at fejl i dæktrykket skal kommunikeres til chaufføren inden for ti minutter. Det betyder ifølge Continental, at de nuværende indirekte systemer, vil bevæge sig på kanten af det mulige, idet de primært benytter hastighedsforskelle i dækkene.
Den nye indbyggede overvågning har en direkte trykmåler, vejer blot 20 gram og er designet til at holde i hele dækkets levetid. De første dæk med systemet ventes næste år. Foruden tryk, kan systemet også måle mønsterdybde og andre parametre.
Conti ser ikke lyst på elbilerne
Ford har netop meddelt, at de ikke tager elbiler til Danmark, og selv hos Continental, der tilbyder færdige hybrid-løsninger til bilfabrikkerne, tvivler man på elbilerne. På Continentals årlige teknik-dag, hvor de fremviser deres nyeste teknologier, lod man forstå, at man forventer at biler med forbrændingsmotor de næste 10-15 år vil stå for 95 procent af de solgte biler.