23948sdkhjf

Mål dæktrykket med smartphonen

I fremtiden vil mobiltelefoner kunne hjælpe brugerne til at beregne det korrekte dæktryk i forhold til bilens vægt. Det kan redde menneskeliv og spare penge.
Er bagsædet på personbilen fyldt med tasker, papirer og andre ting, der ikke ser ud af meget, men som alligevel vejer godt til? Eller er de byggematerialer, man kører rundt med i kassevognen eller på ladet til det næste byggeprojekt, for tunge?

Takket være en løsning fra Continental kan mobiltelefonerne snart teste dæktrykket på bilen.

- I fremtiden vil smartphones også kunne hjælpe bilister til at beregne det korrekte dæktryk. I forbindelse med påfyldning af luft informerer et signal på mobiltelefonen ganske enkelt brugeren om, at det korrekte dæktryk er nået i forhold til bilens tilladte totalvægt. Det samme gælder, hvis dæktrykket falder, forklarer adm. direktør Georg Nielsen fra Continental Dæk Danmark A/S.

Men det er ikke kun i forbindelse med selv dækkenes bidrag til bilens egenskaber, at den nye teknologi vil kunne gøre en forskel:

- ESC og intelligente nødbremsesystemer kan fungere med endnu større præcision, hvis parametrene fra dækkene er taget i betragtning, fastslår Georg Nielsen, der endnu ikke kan fortælle, hvornår vi ser den første bil på de danske veje med de nye, intelligente dæk.

Forkert dæktryk kan være katastrofalt

Det er vigtigt at sikre et korrekt dæktryk. Det skal være afstemt efter den samlede vægt af køretøjet. Ellers lægges en stor del af den overskydende vægt på den ydre slidbane og lægger dækkets såkaldte "skulder" under pres. Det kan skabe katastrofale situationer i forbindelse med styre- og bremsesituationer.

Continental har allerede udviklet systemet til smartphones og kan i nærmeste fremtid levere dæk med intelligente sensorer i dækkene. Med den nye elektronik kan bilen aflæse, hvor stor kontakten er mellem dæk og vejbane og dermed give relevant information om dæktrykket i forhold til nyttelasten på både personbiler, varevogne og lastbiler.

- I dag er det mere eller mindre op til føreren at vurdere, hvorvidt den maksimalt tilladte nyttelast på en bil er nået. Men i fremtiden vil køretøjet være i stand til at oplyse føreren om, hvorvidt nyttelasten har overskredet den maksimale grænse, eller om det kun er dæktrykket, der skal justeres, siger Georg Nielsen.

- Dæktrykssensorer hjælper derfor ikke kun med at spare brændstof, men vil også aktivt bidrage til at sikre køresikkerheden. Forkert dæktryk kan have yderligere negative konsekvenser såsom alt for hurtig nedslidning af dækkene og af forskellige komponenter på bilen. Derudover kan man opleve ujævn kørsel og nedsat trækkraft, siger Georg Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063