23948sdkhjf

Få ikke blod på hænderne

GANSKE VIST ER DØDSTALLET i trafikken dalende. Men mange bliver stadig invalideret efter en voldsom trafikulykke, når uheldet er ude. De danske værksteder har et stort ansvar for, at den bil, der forlader værkstedet efter end reparation, er fuldt ud så trafiksikker som da bilen var ny. En meget opsigtsvækkende crashtest, som vi beskriver i denne uges fagblad, påviser, at en fejlrepareret VW Passat udgør langt større risiko for fører og passagerer end en ny, hvis bilen er udsat for en trafikulykke igen efter end reparation.

HELDIGVIS ER GODE KRÆFTER i autobranchen herhjemme meget opmærksomme på problematikken. Kvalitetsdebatten er taget til på også karrosserisiden, og flere nye uddannelsestilbud har set dagens lys. Samtidig er forsikringsselskaberne vågnet op, og foreløbig har blot et enkelt vist vejen ved at stille større krav til skadesarbejdet. Vi håber, at andre følger trop. Det er bydende nødvendigt, at de forskrifter, som bilfabrikkerne har brugt milliarder af kroner på at udvikle, bliver fulgt ude på værkstederne. Sker det ikke – på grund af enten uvidenhed, sparsommelighed eller sløseri – risikerer værkstedet indirekte at få blod på hænderne. Det er en situation, vi nødig ser udbasuneret i Ekstra Bladet.

ALLE, DER REPARERER NYERE biler herhjemme, bør ty til selvransagelse og sikre, at man råder over såvel de rette reparationsdata for det aktuelle køretøj, samt naturligvis det krævede værktøj. Hvad enten det er punktsvejsere med rette strømstyrke, nitte- eller limeværktøj. Forestil dig, hvis det var din egen søn eller datter, der skulle ud at køre i den bil, du netop har meldt klar til kunden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081