23948sdkhjf

Træge EU-forhandlinger om dieselafgift

EU-Kommissionen foreslår højere minimumssatser og ligestilling af diesel og benzin.
Herhjemme foreslår regeringen at forhøje udligningsafgiften med omkring 1000 kroner om året, og i EU arbejdes også på at ligestille diesel og benzin, så EU’s minimumsafgifter baseres på en kombination af energiindhold og CO2-udledning.

- Det bliver vanskeligt. Især Storbritannien, Tyskland og Polen har taget forbehold over for CO2-elementet, oplyste økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) forud for mødet i fredags mellem EU’s økonomi- og finansministre.

Samtlige medlemslande skal sige ja til forslaget om afgiftsneutralitet, for ellers falder det til jorden. Skat er nemlig et område, hvor intet kan besluttes uden enstemmighed.

EU-Kommissionens forslag om ændringer i direktivet vedrørende energibeskatning svarer til den danske måde at beskatte på. Danmark opfylder allerede de foreslåede minimumssatser, men i givet fald skal den danske lovgivning alligevel justeres, understreger Margrethe Vestager.

Benzinafgift kunne sænkes

- Det er ikke givet, at det bliver dyrere at få brændstof til bilen, erklærer hun. En af metoderne til at opnå afgiftsmæssig ligestilling er at "sætte dieselafgiften lidt op og benzinafgiften lidt ned".

Minimumsafgifterne er fastsat per liter. De er højere for benzin og giver dermed diesel en fordel, som ifølge økonomiministeren er langt større end den naturlige fordel ved det højere energiindhold per liter.

De nuværende minimumsafgifter diskriminerer tillige mellem biobrændstoffer og konventionelle brændstoffer. Der tages ikke i dag højde for, at biobrændstoffer har et lavere energiindhold og lavere CO2-udledning end de konventionelle brændstoffer. Det medfører, at ethanol er det hårdest beskattede motorbrændstof målt på de to miljøkriterier.

Ekstra forhøjelse fjernes

Forhandlingerne går trægt på grund af EU-Kommissionens forslag om, at belastningen af energiafgifter skal være ens på tværs af energiprodukter, som bruges til samme formål. Det ville indebære, at afgiftsniveauet i nogle tilfælde blev højere end minimumssatserne.

Denne mekanisme går under navnet "proportionalitetsprincippet". Margrethe Vestager forsøger at få den luget ud, da de fleste lande er imod.

Indfases over fem år

Hvis de 27 EU-lande kan blive enige, vil ændringerne for motorbrændstoffer blive indfaset gradvist frem til 2018. De østeuropæiske lande får dog frist frem til 2021 for CO2-afgiften, fremgår det af oplægget til kompromis.

Kommissionens forslag indebærer forøgede afgifter i resten af EU, og det vil mindske brændstofturisme og grænsehandel. Danmark ligger nemlig som det eneste EU-land over de forslåede minimumsafgifter.

52 procent fordyrelse

Regeringen vil gøre det dyrere at køre dieseldrevne person- eller varebiler. Udligningsafgiften forhøjes med knap 52 procent næste år i forslaget til skattereform. Dermed fjernes fordelen ved dieselbilers effektivitet i forhold til benzin målt på kørte kilometer per liter.

Ejerafgiften øges med 1020 kroner for en bil, der kører 17 km per liter diesel. Forhøjelsen er 820 kroner for en bil, der kører 21 km per liter diesel, fremgår det af skattereformudspillet. Udgangspunktet er en årlig kørsel på 22.000 km.

Stuerene med filter

- Det er dårligt for miljøet at øge udligningsafgiften, opponerer politisk ordfører Benedikte Kiær (K).

- Skatteministeriets egen rapport om registreringsafgiften fremhæver, at en større andel af dieselbiler - vel at mærke med partikelfilter - har en gavnlig effekt på miljøet. Det er meget bedre for miljøet både med hensyn til udledning af CO2 og partikelforurening, at man kører rundt i en sådan lille dyt med partikelfilter, siger den konservative politiker.

Hendes europæiske partifæller førte an, da EU-parlamentets borgerlige flertal i april vedtog en udtalelse, der bevarer den skattefordel, som diesel har i forhold til benzin i de fleste EU-lande.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094