23948sdkhjf

Masser af livsfarlige lifte på værkstederne

Arbejdstilsynet har ikke teknisk indsigt nok til at afsløre producenterne i at spare på sikkerhedssystemer, mener den kritiske lift-servicemand Stig Levring.
Det er falsk tryghed, når mekanikere arbejder under tonstunge køretøjer på landets godkendte og servicerede lifte. For især nyere lifte fra selv velrenommerede producenter er ofte ikke udstyret med de påkrævede sikkerhedssystemer, trods CE-mærkning, TÜV-godkendelser, Arbejdstilsyns-smileyer og såkaldt uvildige servicefirmaers vedligeholdelse og inspektion, mener Stig Levring, indehaver af Levring Lift Service i midtjyske Ry. Han vil ikke længere acceptere tilstanden på markedet, som han kalder dybt problematisk. Det er blot et spørgsmål om tid, før vi ser dødsfald, ligesom Stig Levring mener, vi aldrig hører om de mindre liftulykker på landets værksteder, idet værkstederne frygter udgifter til påbud fra Arbejdstilsynet.

- Arbejdstilsynet burde give værksteder præmier frem for bøder for at få tingene frem i lyset. Der burde desuden være krav om offentliggørelse af tilbagekaldelser eller problemer med lifte, som vi ser hos bilproducenterne, idet liftproducenter eller grossister ofte ikke med sikkerhed ved, hvor deres solgte, problematiske lifte er endt efter måske flere brugt-gensalg, siger Stig Levring til Motor-magasinet.

Bager med smørekande

Stig Levring, der er uddannet automatik-mekaniker med viden om hydraulik og el, arbejdede fire år som montør hos den store danske liftproducent Stenhøj men blev afskediget på grund at sin kritiske produktholdning. Han har nu i 10 år drevet Levring Lift Service og forsøgte i 2010 at danne en brancheforening blandt kolleger i lift-servicebranchen.

- Jeg ser rigtig mange problemer på både udenlandsk og dansk producerede lifte, hvor producenterne prøver at spare. Under finanskrisen poppede desuden en stribe useriøse liftservice-firmaer op, for enhver "bager med en smørekande" må servicere en lift. Jeg er den eneste blandt mine kolleger i branchen, der siger fra, når jeg ser noget skidt. De fleste værkstedsindehavere og mekanikere ved ikke, at deres lifte ikke lever op til reglerne i blandt andet Maskindirektivet og AT-vejledningen med fejl og mangler, trods service. Og Arbejdstilsynet accepterer gladeligt, i sin tekniske uvidenhed, fejlbehæftede lifte, når der foreligger et stykke papir på et ofte useriøst udført påkrævet årligt hovedeftersyn, siger Stig Levring.

Ringe markedsovervågning

Han mener desuden, at myndighederne burde bruge praktisk sagkyndige samarbejdspartnere i godkendelsesarbejdet af nye lifte på markedet frem for kun at måtte benytte certificerede institutter som Force og TI, som Stig Levring mener ikke har den fornødne praktiske indsigt. Desuden mener Stig Levring, at Arbejdstilsynet burde udføre stikprøvekontrol af opsatte lifte for at sikre sig, at producenterne overholder sikkerhedskravene fremadrettet. AT-regler omtaler, at lifte skal stoppe indenfor få millimeter ved eksempelvis brud på en hydraulikslange, hvilket langt fra altid er tilfældet, ifølge den midtjyske liftmand.

Stig Levring har flere gange mødtes med Arbejdstilsynet om problematikken, senest 25. juni 2012 på hans foranledning, og her kunne Arbejdstilsynet blot meddele, at de "arbejder på sagen". Stig Levring mener, at markedsovervågningen slet ikke fungerer tilfredsstillende, og at CE-mærkning og anden godkendelse meget ofte ikke er det papir værd, det er skrevet på.

Modarbejder kritiker

- Jeg har stædigt sloges med den tiltagende problematik i flere år – og er sågar blevet ringet op af en højtstående AT-chef med ord om, at de store og velanskrevne producenter da må vide, hvad de gør. Ingen andre er så kritiske som jeg, og jeg har således lagt mig ud med såvel producenter som grossister, der gerne vil lukke mig og prøver at nægte mig reservedele. I stedet burde de samarbejde med mig for at komme dette uvæsen til livs, inden det går galt, siger Stig Levring.

Han har eksempelvis af samvittighedsårsager ikke villet godkende 21 kørebanelifte hos en stor autoforhandler, der selv havde påsvejset cylinderhoveder med ringe styrke – med producentens godkendelse, trods manglende udregning af belastning.

Sovet i timen

- Problemet med dårlige lifte, der er fejlkonstruerede eller mangelfulde med fabrikkernes velsignelse, er kæmpe stort og udgør en meget stor procentdel af de cirka 50.000 lifte på landets værksteder. Især en del sakselifte er problematiske, ligesom en del ensøjlede lifte kan løfte meget tungere biler, end de er konstrueret til, fordi de ikke automatisk slår fra. Arbejdstilsynet har sovet i timen i flere år hvad angår godkendelse af lifte på markedet, og nu står der et stort antal farlige lifte, som kun jeg siger fra overfor – og som jeg føler Arbejdstilsynet ikke tager alvorligt.

- Men meget sikkerhedsmekanik og -elektronik kan eftermonteres – for producenternes regning – hvis myndighederne tillader, at det bliver opdaget, og derefter tager ordentlig action på at få udbedret problemerne, siger Stig Levring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13