FDM fraråder hver anden slutseddel
Har ikke specificeret om analyseresultatet vejer tungest på brugt- eller nybilsiden. Bebuder ny og opdateret standardkontrakt.
I 165 tilfælde anbefalede FDM en række ændringer, uden dog at fraråde handlen. De sidste 129 slutsedler var så problemfyldte, at en handel blev enten helt eller delvist frarådet. I flere end fire ud af 10 forestående handler havde sælgeren altså ikke gjort papirarbejdet godt nok.
- Med så mange fejl eller forbehold er der stor risiko for at løbe ind i problemer efter købet. Der er derfor god grund til at få slutsedlen gennemgået inden endelig handel, siger jurist i FDM Casper Schad. Han tilføjer, at FDM ikke nødvendigvis tror, bilforhandlerne ønsker at stille forbrugerne ringe, men at slutsedlerne simpelthen er forældede og trænger til en opdatering med nye huske- og afkrydsningsfelter.
FDM forbehold er et gratis tilbud til alle medlemmer, som kan få deres slutseddel gennemgået og få en rapport med FDMs anbefalinger til eventuelle rettelser og en vurdering af, om købsaftalen kan godkendes eller frarådes.
Nøgler og leveringsdato
Den hyppigste mangel ved slutsedlerne er, at det ikke står angivet, hvor mange nøgler, der følger med bilen. Hvis bilen bliver stjålet uden synlige tegn på indbrud, er det vigtigt at kunne dokumentere over for forsikringsselskabet, hvor mange nøgler man har haft til bilen. Desuden kan det være dyrt at anskaffe sig en ekstra nøgle til bilen. Findes der kun én, kan det være et argument til at presse prisen, anfører FDM.
I næsten halvdelen af slutsedlerne har sælgeren heller ikke angivet, hvornår bilen skal leveres til køberen. Dermed er der reelt ikke nogen grænse for, hvor sent bilen kan leveres.
- Vi ser gang på gang, at sælgerne udskyder leveringen af bilen. Især med de nye, populære minibiler har der været lange leveringstider. Med en dato på slutsedlen kan man hæve købet og finde en anden bil - uden dato risikerer man at være forpligtet til at vente i meget lang tid, siger Casper Schad.
Byttepris
Blandt de øvrige problemer med slutsedlerne er blandt andet, at prisen for byttebilen ikke er angivet, at serviceeftersyn ikke er oplyst, og at der skal betales for meget i erstatning, hvis handlen annulleres. Et vilkår, der især går igen i mange slutsedler, er, at man ikke kan reklamere over mangler ved bilen efter levering.
- Dette vilkår er ulovligt. Forbrugeren har ret til at reklamere, og det kan sælgeren ikke ændre på, forklarer Casper Schad, der samtidig giver forhandlernes standardslutsedler en del af skylden for de mange fejl.
- Nogle af de ulovlige forhold er ikke nødvendigvis tilføjet af sælgeren, men indgår som standard i kontrakterne. Derfor er FDM løbende i dialog med branchen for at få ændret standardvilkårene i slutsedlerne, så der er færre fejl til gavn for alle parter, beretter Casper Schad.