Kræver indsats mod kilometer-snyd
Den europæiske autobranche kræver handling, efter at bilistorganisationer har sat fokus på fusk med kilometertal for milliarder også i Danmark, mener FDM.
I kølvandet på kritik fra europæiske bilistorganisationer meddeler CECRA i en pressemeddelelse, at tællersnyd hvert år beløber sig til op mod 75 milliarder kroner. CECRA mener, at tællersnyd giver unfair konkurrence mellem ærlige og uærlige bilforhandlere og dermed ødelægger brugtbilmarkedet, ligesom biler med færre kilometer på tælleren, end kørt på vejen, udgør en fare for færdselssikkerheden på grund af manglende vedligeholdelse.
Initiativer i nogle EU-lande har ifølge CECRA demonstreret, at det giver større gennemsigtighed på bilmarkedet med systematisk registrering af kilometertal hver gang, en bil bliver serviceret, repareret eller synet. Her fremhæver CECRA især Belgiens lovgivning og såkaldte Car-pass system, der let lader sig udbrede til andre EU-lande. Eneste behov er en central europæisk database.
Også i Danmark
Svindel med brugte bilers kilometertal synes også at have bredt sig til Danmark og truer med at ødelægge tilliden til brugtbilmarkedet. Også FDM og europæiske søsterklubber efterlyser derfor et fælleseuropæisk register over bilers kilometertal, skriver bilistforeningen i sin juli-udgave af medlemsbladet Motor.
Er kilometerstanden mistænkelig lav i forhold til bilens pris, er der god grund til at tage sig i agt, inden man køber brugt bil. Med udstyr til få tusinde kroner tager det kun få sekunder at spole 100.000 kilometer eller mere af bilens elektroniske kilometertæller.
FDM har ført flere sager om svindel med kilometertallet, men hvor stort problemet er i Danmark, ved ingen reelt. Anderledes forholder det sig i landene omkring os. Ifølge tysk politi er der svindlet med bilens kilometertal i op mod hver tredje tyske brugtbilhandel, og i Holland anslog en undersøgelse i 2010, at kilometerbedrag alene i Holland, Belgien, Frankrig og Tyskland årligt beløber sig til mellem 10 og 20 milliarder kroner. Er svindlen lige så udbredt i resten af Europa, svarer det til et tal på mellem 42 og 72 milliarder kroner, mener også FDM.
Toppen af isbjerget
- Der kan være store penge at tjene ved at spole kilometertallet tilbage, så der er ingen grund til at tro, at det skulle være anderledes i Danmark end i andre lande. Ikke mindst taget i betragtning, hvor nemt det er, og hvor lille sandsynligheden er for, at man bliver straffet. Man kan derfor frygte, at vi kun har set toppen af isbjerget, siger afdelingschef i FDM rådgivning Per Alkestrup.
Derfor arbejder også de europæiske bilklubber på at få oprettet et centralt register, hvor bilers kilometertal registreres løbende.