23948sdkhjf

Skade til 700.000 i bænken

Karosseriskader på specialbiler som Ferrari er en krævende sag. Typisk handler det om svejsning i eksotiske materialer, hjemmelavede jigs og masser af håndarbejde.
Umiddelbart skulle man ikke tro, at man hos Tistrup Autolak og opretning ville finde et værksted, som har erfaring med opretning af dyre biler som eksempelvis Ferrari. Men sådan forholder det sig rent faktisk, og indehaver Per Jørgensen fortæller, at man på værkstedet nord for Varde af og til har rigtig dyre biler i de to Celette-oprettebænke, værkstedet råder over.

Også på feltet opretning er arbejdet i løbet af de sidste år er koncentreret på færre værksteder, og den tendens har man mærket her. I øjeblikket er pladesmed Lars Møller i gang med at lave en skade på en Ferrari 458 Italia Challenge fra 2012, som kun havde 680 kilometer på klokken, inden ejeren tabte den i forbindelse med kørsel på en bane. Bilen koster på danske plader 4.250.000 kroner, og den blev stort set skadet overalt. Det eneste Lars Møller ikke har haft rettehammer og -klods på, er motorhjelmen.

- I dag er der ikke så mange værksteder, som har oprettebænke til rådighed, og samtidig er der flere værksteder, som sender skader ud af huset. Specielt de større skader lander hos sådan nogen som os, der har erfaringen og den specialviden, det kræver for at lave store skader. Hver gang vi laver en af de eksotiske biler, kommer vi jo helt på højde med alt det nye, der sker på den teknologiske front. Vi kommer til at svejse i aluminium, der bliver nittet, limet og arbejdet med kulfibermaterialer. Alt det giver os en større kompetence og vigtig erfaring. For at være så fleksible som muligt har vi har to Celette-oprettebænke til rådighed, siger Per Jørgensen.

Røde biler kræver sin mand

Jigs til en Ferrari findes ganske enkelt ikke. Første opgave for Lars Møller var derfor at fremstille samtlige jigs. Men der har også været mange andre udfordringer i at lave en så speciel bil.

- Der er masser af aluminium i en Ferrari 458 Italia Challenge, og er der en skarp fold, revner den, når man blot går løs på det med rettehammeren og klodsen. Materialet skal først varmes op. Derved normaliseres pladens struktur, og så kan den bearbejdes. Det kræver selvfølgelig, at man varmer op til den rette temperatur. Svejsning i aluminium kræver også andet, for der må ikke være antydning af urenheder ved svejsestedet. Bilerne er typisk samlet med nitter flere steder, men i dette tilfælde med en Ferrari 458 Italia fører man dem pudsigt nok ikke som reservedel hos Ferrari. Her har vi måttet finde andre, og det viste sig, at nitterne til Audi var velegnede. Bagerste tværstiver på bilen er en kassettekonstruktion i sprøjtestøbt aluminium, men den fås ligesom nitterne heller ikke som reservedel. Derfor har jeg været nødt til at pille den helt af. Rette den og svejse den på igen, fortæller Lars Møller, som snart er ved at lægge sidste hånd på den omfattende skade.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101