23948sdkhjf

Statsstøttede brændsler hindrer vedvarende energi

Med slutdokumentet fra Rio +20 konferencen er der for alvor kommet fokus på de problematiske subsidier til fossile brændsler, der står i vejen for udbredelsen af vedvarende energi. Danmark går nu sammen med en række andre lande for at få teksten fra Rio omsat til handling, og dokumentet skal nu bruges som en løftestang i kampen mod subsidierne, skriver klima-, energi- og bygningsministeriet i en pressemeddelelse.

Ministrene fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Schweiz mødtes med deres kolleger fra Costa Rica, Etiopien og New Zealand i gruppen "Friends of Fossil Fuel Subsidy Reform" – i daglig tale vennegruppen. Slutdokumentet fra Rio +20 konferencen skaber fornyet optimisme blandt gruppens medlemmer, som nu vil intensivere indsatsen for at få udfaset støtten til de fossile brændsler.

Tidligere fokuserede gruppen især på G20-landene, men nu vil den gå bredere ud og invitere landene til at deltage i arbejdet for at få fjernet subsidierne

- Rio-konferencen sender et vigtig signal til alle verdens lande om, at det er problematisk at holde prisen nede på fossile brændsler. Det signal har vi opfanget, og medlemmerne af vennegruppen vil gøre alt for at få overbevist andre lande om, at det er skadeligt for klimaet og dårligt for økonomien at subsidiere fossile brændsler, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Støtte skåner ulande

Ifølge det Internationale Energi Agentur (IEA) blev der i 2010 brugt 409 milliarder dollars på at holde prisen på fossile brændsler nede. Da olieprisen siden er steget, mener IEA, at støtten i år vil runde 600 milliarder dollars. En stor del af pengene bruges af regeringerne i ulandene, som ønsker at skåne deres befolkninger for effekten af den stigende oliepris.

IEA anslår, at udledningen af CO2 vil falde med 10 procent i 2050, hvis man fjerner alle subsidier.

Støtten til fossile brændsler er med til at forhindre en nødvendig omstilling til vedvarende energi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11