23948sdkhjf

Nulafgifter for el og brint på vej til vedtagelse

Regeringen tager hul på den store bilafgiftsreform til efteråret – måske.
Afgiftsfritagelsen for brint- og elbiler i endnu tre år vedtages den 13. september, hvis planen for de syv lovforslag i skattereformen følges.

Den formelle vedtagelse af nulafgifter (registrerings- og vægtafgifter) for elbiler har været bebudet i et par år. Den er med i regeringens skattereform med Venstre og De Konservative. Hybridbiler omfattes ikke af fritagelsen.

Førstebehandlingen foretages mandag 20. august, og derefter går det slag i slag med vedtagelse torsdag 13. september.

Lovpakken indeholder som aftalt også en øget beskatning af fri bil. For det første bliver der en tilskyndelse til at anskaffe mere brændstoføkonomiske firmabiler, for det andet kan der ikke længere opnås en skattemæssig fordel ved at indregistrere en bil i slutningen af året.

Endelig forhøjes udligningsafgiften på dieselbiler med knap 52 procent.

NOx-skurke

Klima- og miljøminister Martin Lidegaard (R) affejer på forhånd argumenter om, at diesel er bedre end benzin. Nok kører dieselbiler længere per liter brændstof end tilsvarende benzinbiler, men benzinbilerne er bedre for luftkvaliteten.

- På nuværende tidspunkt - og på baggrund af den bilpark vi har i dag - må dieselbiler anses for de mest forurenende. Nye dieselbiler med partikelfilter har fået reduceret partikeludledningen, men der er stadig udfordringer med deres udledning af NOx, som er betydeligt højere end benzinbilers. Test af dieselbiler under virkelige kørselsforhold viser, at en stor del af bilerne har en udledning af NOX, der er op til 10 gange højere end grænseværdien, erklærer Martin Lidegaard i et svar til energiordfører Lars Chr. Lilleholt (V).

Reform inden nytår

Herefter spørger mange i autobranchen sikkert til reformen af bilafgifter. Den fremlægges eller i hvert fald forhandles inden årets udgang.

- Vores input til forhandlingerne kommer til at foregå i regeringen. Jeg ved ikke, hvornår det kommer til at ske – det kommer bare til at ske i dette halvår, siger energiordfører og trafikudvalgsmedlem Rasmus Helveg Petersen (R).

Det radikale Venstre har løftet fligen for deres indspark i form af gratis parkering til supermiljøbiler og elladestandere på servicestationer. Der er tale om adgang til en tredjepart uden udgifter for tankstationens ejer.

- Vi ønsker at kunne pålægge tankstationer at åbne for, at andre operatører opstiller ladestandere. Det er ikke tankstationen, som får udgiften, hvis ladestanderen ikke bruges, siger Rasmus Helveg Petersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082