23948sdkhjf

Afgift truer dansk genvinding af skrotbiler

Shreddervirksomheden H.J. Hansens afgiftsproblem diskuteres i skatteudvalget.
Den nye afgift på shredderaffald, der ender på et deponi, udhuler overskuddet hos genvindingsvirksomheden H.J. Hansen i Odense. Den fulde indfasning i 2015 vil føre til røde tal og tvinge affaldsbehandling, job og teknologiudvikling til udlandet, forudser adm. direktør Jens Hempel-Hansen, H.J. Hansen A/S.

Sagen er taget op politisk. På torsdag (23. august) skal skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) forklare Folketingets skatteudvalg, om og hvordan regeringen vil håndtere et problem, der daterer sig fra den forrige regerings forårspakke 2.0.

Afgiften på deponeret farligt affald indføres i to omgange. Afgiften er 160 kroner per ton fra 1. januar 2012, og den stiger til normalafgiften 475 kr./ton den 1. januar 2015.

I år koster afgiften H.J. Hansen omkring et dusin million kroner, som tages fra overskuddet på gennemsnitligt 15 millioner kroner, oplyser Jens Hempel-Hansen. I 2015 stiger den nye afgiftsbelastning til 40 millioner kroner.

Underskud fører til lukning

- Det kan man selvfølgelig ikke leve af. Man vil miste en virksomhed inden for genvinding og ressourceudnyttelse. Den tidligere regering erkender, at det er noget bras, og jeg tror, at de nuværende regeringspartier har samme opfattelse, siger Jens Hempel-Hansen.

Afgiften vil betyde, at der ikke er råd til investeringer, at tingene eksporteres og ikke deponeres her i landet, og så får staten ikke den forventede afgiftsindtægt. Samtidig mister man arbejdspladser og knowhow inden for en branche, der kan bidrage til regeringens kommende ressourceplan, anfører han.

- Jeg håber, at skatteministeren kommer i skatteudvalget på torsdag med en løsning og en tidsplan, slutter Jens Hempel-Hansen.

160 job

De fire partier i rød blok stemte blankt, mens Liberal Alliance stemte nej til denne del af VOK-partiernes skattepakke i 2009.

Lovforslaget blev vedtaget med et løfte om en analyse af konkurrenceforholdene i shredderbranchen, som blandt andre Erling Bonnesen (V) fik sin egen skatteminister, Kristian Jensen (V), med på. Analysen skulle bruges til at beslutte, om man skal fastholde beslutningen om at ophæve afgiftsfritagelsen for farligt affald.

I rapporten "Redegørelse om virkningerne af gradvis ophævelse af afgiftsfritagelse for farligt affald" medgiver Skatteministeriet, at der er et problem. "Det kan ikke afvises, at afgiften på 475 kr./ton kan være truende for virksomhedernes eksistens, men det formodes ikke at være tilfældet," skriver ministeriet.

Hver 1000 ton shredderaffald giver beskæftigelse til en mand. Det normale niveau uden afgift er alt efter konjunkturer cirka 160.000 ton, det vil sige 160 medarbejdere.

Glem politisk fnidder

Fynboen Erling Bonnesen har sammen med Venstres andre fynske folketingsmedlemmer indkaldt til det offentlige møde i skatteudvalget om H.J. Hansen og Kommunekemi velvidende, at han nok kommer til at høre for, at hans egen skatteminister stod fadder til afgiften.

Christiansborglogik tilsiger, at Venstre selv må anvise en erstatning for indtægtstabet. Erling Bonnesen holder sig til virkelighedslogik om, at de indtægter ikke kommer, for udviklingen af teknologi er ikke gået hurtigt nok.

- Jeg går ikke så meget op i Christiansborgfnidder. Man slår de to virksomheder ihjel, hvis man intet foretager sig. Så forsvinder pengene alligevel, for så bliver det farlige affald kørt ud af landet.

- Det handler ikke om rød eller blå blok. Det er ministerens pligt at komme med alternativer, siger Erling Bonnesen.

En løsning kunne være forlængelse af afgiftsfritagelsen eller såkaldt midlertidig deponering, indtil den teknologiske udvikling gør det muligt at genvinde det resterende shredderaffald, foreslår Erling Bonnesen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156