23948sdkhjf

Optimisme hos dansk ombytningskæmpe

Elstock har for alvor fået hul på Østeuropa.
Det sidste år har været glimrende for Elstock A/S med en vækst på over 20 procent.

- Vi forventer i år atter en tocifret vækst på omsætningen, nok på 10-15 procent, ligesom der også vil ske en mindre stigning af medarbejdere i vores produktion og logistik, vurderer en optimistisk salgsdirektør hos Elstock, Jarl Gorridsen.

Mens ombytningskoncepterne er meget indarbejdet herhjemme og i Nordvesteuropa, har Elstock nu for alvor fået hul på det østeuropæiske marked.

- Overordnet set er det endnu en sejrsgang for et dansk koncept, som er udviklet for over 30 år siden, og som alle kunderne på det danske marked har været med til at understøtte og udvikle. Det danske marked er meget modent og foregangsland for ombytningsdele – i Vesteuropa og nu Østeuropa, fastslår Jarl Gorridsen.

- Markederne i Østeuropa er meget umodne, idet der her har været stor tradition for at reparere selv eller købe nyt. Derfor har de store distributører vægret sig noget ved at tage ombytningsdele ind, mens kopivarer fra Kina har domineret, tilføjer han.

- Nu har vi imidlertid fået hul på 3-4 lande, hvor nogle af de større spillere har fået øjnene op for fordelene i form af stor programbredde, individuel produktion og levering samt miljø. Især Tjekkiet udvikler sig utrolig positivt – og for nuværende er fire kunder i Tjekkiet i gang med ombytning, mens en femte er undervejs. Tjekkiet har udvist en vækstrate i 2010 på flere hundrede procent i forhold til 2009, udtaler salgsdirektøren.

Ligesom i Tjekkiet har også de baltiske lande taget konceptet til sig – og her er der tale om fast etablerede relationer med flere lokale distributører, der er etableret i ombytning.

Udover Tjekkiet er også Rumænien, Ungarn og Slovakiet begyndt at udvise interesse for konceptet, mens Elstock har en dialog i gang i Rusland og Ukraine.

Vækst i AC

- Hos Elstock er dette en perfekt opgave for en dansk eksport-virksomhed: Nyt og innovativt kræver dedikation og fokuseret indsats samt kræver fleksibilitet i løsninger – og muligheder for at hjælpe kunder for hvem, det er helt nyt at håndtere enheder, der skal sendes tilbage. Vi tror på, at også Østeuropa kan udvikle sig til at være store markeder, der kan tage konceptet helt og fuldt til sig, og skabe yderligere volumen og potentiale for dansk eksport, udtaler Jarl Gorridsen.

- Hos Elstock har vi beviset for kundernes positive modtagelse af ombytningsdele, bemærker han.

Elstock renoverer 50.000 enheder hver måned inden for startere, generatorer, AC-kompressorer og bremsekalibre.

- AC-kompressorerne er et stort vækstområde, fordi flere og flere biler er født med AC. Vi fordoblede således vores salg fra 2009 til 2010, og det bliver også et stigende marked i år, hvor vi forventer en vækst på 60-70 procent, forudser Jarl Gorridsen.

Elstock har hovedkvarter i Silkeborg, mens produktionen primært foregår i Polen med 650 medarbejdere og i Slovakiet med 25 ansatte.

Tankegang

- Vi er meget optimistiske på vegne af de renoverede dele. Dels er Østeuropa endnu et meget umodent marked, som vi tror, at vi kan modne. Dels er der i Vesteuropa stigende fokus på miljøet – eksempelvis koster det fem gange så megen energi og CO2-udledning at producere en ny del frem for at renovere en del. Og dels kan vi levere kvalitet, hvor hver enkelt del er testet og derfor bedre end for eksempel en ny fjernøstlig del, mener Jarl Gorridsen.

- Ombytningskoncepter handler i høj grad om tankegang, og her har vi i for eksempel Danmark vænnet os til det i alle led – producent, grossist og værksted.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094