23948sdkhjf

Sjældne oplevelser for lavlands-danskere

Det er blevet en industri for mange byer og kommuner nord for polarcirklen at tilbyde anden vintersport end styrtløb og slalom på ski.
Kommuner, byer og private virksomheder i såvel Sverige som Finland har indrettet sig med polaroplevelser som slædehundekørsel, overnatning eller festmåltid i samiske telte, gokarting på pigdæk, snescooter race og mange har også test- eller præsentationsbaner, hvor firmaer eller enkeltpersoner kan få lov at tumle sig på is- eller snebaner.

Sådan et sted er Snow Rally Ringe Center i Vanttausjärvi godt 60 kilometer øst for Rovaniemi.

Her udlægger de hver vinter fire områder, hver med flere baner med forskellige sværhedsgrader, hvor såvel drengerøvsoplevelser som mere seriøs glatbanekørsel kan udleves. Selv kalder de det fundriving.

De enkelte baner anlægges som eksempelvis en anden- eller tredjegears baner og ganske rigtig kommer man på en andengears bane ikke højere op end andet gear.

Ud over fundrivingen råder Show Rally Rings også over Artic Motor Park inde i Rovaniemi. Herfra udgår de mere turistede, men ikke mindre spektakulære oplevelser som slædekørsel med hunde, rener eller motor.

Mørket leger med

Solen står lavt omkring Rovaniemi fra sen oktober til først i marts. Temperaturen er minus. Det er blot et spørgsmål om hvor meget minus. Det svinger helt urealistisk fra dag til dag.

Til gengæld sner det ikke så meget, når først sneen har lagt sig. Hvid er den dog, da det er småt med forurening i luften. Kun motorveje og de helt store regionalvejen mellem de store byer holdes sne og isfrie. Resten af vejene er snedækkede.

Det er kun en fordel, for sneen lyser op. Til gebngæld løber vej, grøft og natur så ud i et, men kørebanen er afmærket med kæppe.

Vanttausjärvi og Rovaniemi ligger lige under polarcirklen, så dagligt ses om ikke solen, så lys. Når solen bryder igennem, og det gør den tit, er det et dragende skue, men de omtalte minusgrader skal nok få den betagede tilskuer indendørs i bil eller hus ret hurtigt igen.

Når det er mørk, er det rigtig mørk og alligevel ikke. Der skal ikke stå meget måne over landskabet før øjet vænner sig til nye oplevelser - og en stilhed trods motorbanernes nærhed. I sneen bliver der hurtig tyst.

Man spiser godt

Midt i Snow Rally Rings ligger servicecentret, en opvarmet servicebygning, der har en lille café med åben pejs og ovn og et garageanlæg, der kan rumme op til 14 biler.

Her holde det udvalg at centrets biler, som kan lejes til kørsel på banerne og her kan kunderne/gæsterne får deres egne biler indendørs og serviceret, hvis det er nødvendigt.

Snow Rally Rings kan arrangere intensive programmer for grupper fra to timer op til tre dage og aften-programmer med mulighed for romantisk kørsel, sauna og lappiske shaman ceremoni.

Ude i terrænet kan et selskab leje sig ind i Lapländers Hut, en traditionel samisk inspireret bjælkehytte med form som et stort telt eller Wildernes Hut, hvor bålet blusser i midten og hvor maden tilberedes.

Og midt i det hele er der naturligvis hul til omverdenen med trådløst internet.

I Rovaniemi gør man krav på julemanden (vi danskere ved bedre, men det gør svenskerne nu også), men Santa Claus Village Arctic ligger i nærheden af Motor Park og julemanden, joulapukki, har åbent værksted hele året.

Mere om herlighederne på www.snowrallyrings.com

Artikelserie

Denne artikel er den anden af tre om Icesport dækket, Snow Rally Rings fundrivingcenter og optegnelse fra journalisten egen dagbog. Den første blev bragt mandag 28. februar. Den sidste bringes onsdag 2. marts og i Motor-magasinet nr. 8, der udkom 28. februar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094