23948sdkhjf

Militære lodninger til aluminium

Allerede i 1950 fik materialet Durafix den gamle amerikanske US Military specification.
Aluminium har alle dage været et pragtfuldt materiale på grund af dets lave vægt, og fordi det var let at arbejde i, men gik det i stykker eller blev slidt, var det problematisk at reparere.

I skribentens læretid hed opgaven med reparationer Castolin-lodning, men nogen vellykkede og holdbare reparationer har jeg ingen erindring om, at det endte med.

Det er på den baggrund, at jeg med store øjne læste om materialet Balufix og læste en artikel af Jan Preuthun, hvor han beskrev sine forsøg med at lodde aluminiumselementer.

Arndt Baslund fra firmaet Balutek, der importerer og sælger produktet, havde tilbudt, at Jan Preuthun, på vegne af Dansk Veteranknallert Klub, måtte forsøge sig med produktet og anmelde det.

Men historien går længere tilbage.

Det var det amerikanske militær, der i 1940-50’erne udviklede loddetråden og teknikken til at bruge det, og først i 1983 blev den overgivet til det private marked, og nu har den amerikanske ejer, Randy, haft patentet siden 1983.

Kan lodde på det meste

Durafix Easyweld aluminiums-loddestænger bruges til at reparere aluminium, Al-legeringer, zink-legeringer(dog ikke zink-tagrende!) og støbt aluminium.

- Husk, der ikke er tale om en svejsning, tråden kan ikke bruges sammen med TIG-svejsning, det er lodning, akkurat som når man lodder ledninger og lignende, fortæller Arndt Baslund.

Det kan bruges på et hvilket som helst ikke-jernholdigt metal, undtagen rustfast stål og metaller med meget højt zink-indhold.

- Du kan lodde forskellige materialer sammen med Durafix, såsom kobber på aluminium. Du kan også lodde på galvaniseret jern.

Produktet, der er specielt udviklet til lodning af aluminium, benytter intet flus-middel, som eksempelvis var nødvendigt på en Castolin-lodning, hvilket gør det let at bruge, og det er samtidig skånsomt mod miljøet.

Under 400 grader

Durafix flyder ved lav temperatur 392°C.

- Du kan lave en professionel, billig og holdbar lodning på såvel store som små opgaver, mener Arndt Baslund.

Det var så det, Jan Preuthun forsøgte sig med. Han udførte tre opgaver på en Rex FM 34 motorblok, som havde fået et alvorligt slidspor fra remhjulet.

Arndt Baslund foreslog, at et gevindhul kunne genskabes ved at indstøbe en ny seks millimeter stagbolt af jern. Da loddemetallet ikke binder til jern, skulle stagbolten være til at skrue ud igen.

Jan Preuthun ville ellers, som "normalt", bore hullet op med et seks millimeter bor og skære et M7 gevind.

Efter alle reparationerne ville Jan Preuthun fjerne det overskydende lodde-metal med en fil, men syntes imidlertid, at det var både hårdere og noget mere sprødt, end han var vant til med aluminium.

- Det er også korrekt. Lodningerne er meget hårdere end aluminium, forklarede Arndt Baslund.

Konklusionen var, at Jan Preuthun sagde god for Durafix til holdbare lodninger på aluminium.

Ovenstående signatur må bare sukke og gøre sig klart, at der var endnu en opfindelse, som gerne måtte have været gjort, eller i al fald offentliggjort, årtier inden, det skete.

www.veteranknallert.dk har læserne selv en chance for at se hele Jan Preuthuns oplevelse gengivet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128