23948sdkhjf

Krav til Saab Spyker Automobiles om grønne biler

Den svenske regering kræver udvikling af biler til alternative drivmidler for sit lånetilsagn. Gröna Bilistar jubler.
Det nydannede hollandske selskab Saab Spyker Automobiles NV skal koncentrere sig om at blive førende inden for biler på alternative brændstoffer. Det er blandt kravene fra den svenske regering i forbindelse med lånegarantier, når den hollandske sportsvognsproducent Spyker Cars nu har fået lov at købe svenske Saab.

Det nye selskab skal kunne være på plads midt i februar ifølge sælgeren General Motors. Spykers køb af Saab, for hvad der svarer til knap 400 millioner kroner, skal først godkendes af både EU-kommissionen og den Europæiske Investeringsbank, EIB, der yder et lån på tre milliarder kroner, som udbetales over to år.

Spykers forretningsplan indebærer produktion i Trollhättan og iværksættes succesivt, muligvis med udsigt til nye jobs, siger Spyker-chef Victor Muller. Den nye 9-5 blev præsenteret sidste år på Frankfurt-messen, og de første biler er allerede rullet af båndet. Salgsstarten begynder, så snart ejerforholdene er afklaret, hvilket ventes at tage endnu mindst 2-3 uger.

At kundeinteressen er til stede, har demonstrationer og paradekørsler vist den seneste tid. Nu er det, ifølge Victor Muller, op til Saab Spyker Automobiles at bevise, at den store interesse kan fastholdes. Saab fremstiller i dag lavt volumen, internationalt set. Nu skal nye, raffinerede produkter mejsles frem, som kan hævde sig i den benhårde konkurrence til priser, som kan give ejeren penge på kistebunden.

Herhjemme forventer blandt andre FDM, at ejerskabet vil betyde seriefremstilling af især sportsprægede biler, når Spyker tilfører Saab yderligere sportsgener i forhold til Saabs egenudviklede, lovende prototyper.

Er på forkant

Den svenske motor-organisation Gröna Bilister hilser Spykers køb af Saab velkommen og ser frem til biler med avanceret miljøteknik. Tidligere har Saab været på forkant, da bilproducenten i 2005 lancerede sin etanol-motor som noget af en revolution i den gamle 9-5.

- Hele den globale bilindustri står foran store udfordringer, og det er bedste innovatører, der bliver vindere på fremtidens marked. Et mindre, fleksibelt bilforetagende med stærk miljøkonpetence og profil har gode chancer for at lykkes, kommenterer Gröna Bilisters talsmand, Jakob Lagercrantz, købet.

Organisationen stiller fem ønsker til et fremtidig Saab:

• fortsæt satsningen på energieffektive motorer til etanol i mindre biler

• fortsæt udviklingen af en plug-in-hybrid, da kombinationen el og biobrændstof er optimal.

• åbn op for alle brændstofformer, både gasser og væsker

• arbejd videre på smarte biler, hvor bilen bliver en del af samfundets kollektive trafik.

• Lav en miljøfolkevogn – en specialmodel som møder de højeste miljøkrav og viser, hvad der er muligt til en overkommelig pris.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084